Ukrainast nõuetele mittevastava lemmiklooma Eestisse toomine on karistatav (1)

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Koerad varjupaigas Ukrainas
Koerad varjupaigas Ukrainas Foto: Foto: Serhii Hudak

Põllumajandus- ja toiduamet on saanud ligi kümme vihjet selle kohta, et Eestisse on Ukrainast jõudnud nõuetele mittevastavad loomad.

Amet tegeleb kõigi nende juhtumitega ning koerad vaadatakse üle ja määratakse isolatsiooni, ütles põllumajandus- ja toiduameti kommunikatsioonisoakonna nõunik Elen Kurvits. 

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on hiljuti Eestisse jõudnud Ukrainast alla seitsmekuused kutsikad. «Looma vanus Eestisse jõudmisel saab olla minimaalselt seitse kuud, kuna Ukrainast ostetud kutsikas peab marutaudi vastu vaktsineerimisel olema vähemalt 12 nädala vanune, seejärel määratakse 30 päeva möödudes marutaudi antikehade tiiter ning lisaks peab loom veel kolm kuud olema jälgimise all, et välistada marutaudi esinemine,» selgitas Kalda.

Juhul, kui tuvastatakse, et koer või kass on siiski õigusvastaselt Eestisse jõudnud, määratakse loom kolmeks kuuks isolatsiooni, mille kulud ja nõuetekohasuse tagab loomapidaja. 

Nõuetele mittevastava lemmiku toomine Eestisse võib olla ohuks nii loomale kui ka inimeste elule ja tervisele ning see on kriminaalkorras karistatav, lisas Kalda.

Ukrainast koerte ja kasside Eestisse toomisel kehtivad ka praegu samad nõudmised, mis enne sõja algust. Lihtsustatud nõuded kehtivad ainult Ukraina sõjapõgenikega kaasas olevatele koertele ja kassidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles