Ministrite ametist vabastamine on peaministri põhiseaduslik õigus (16)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise ütles Postimehele, et põhiseaduse § 90 järgi saab ametis olevas valitsuses peaministri ettepanekul ministreid vahetada. Pildil kultuuriminister Tiit Terik, peaminister Kaja Kallas ja riigihalduse minister Jaak Aab.
Õiguskantsler Ülle Madise ütles Postimehele, et põhiseaduse § 90 järgi saab ametis olevas valitsuses peaministri ettepanekul ministreid vahetada. Pildil kultuuriminister Tiit Terik, peaminister Kaja Kallas ja riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Vabariigi põhiseadust luues ei teadnud keegi, milliseks kujunevad demokraatlikult valitud parlamentide ja valitsuste suhted. Põhiseaduse teksti ühe peamise autori Jüri Adamsi sõnul ei nähtud toona ette, et meil tekivad nii kõvad erakonnad, sõlmitakse koalitsioonilepingud ning riiki hakkavad sisuliselt valitsema koalitsiooninõukogud.

Viimases ülemnõukogus, mille paljud liikmed kuulusid koos Eesti Komitee esindajatega Põhiseaduslikku Assambleesse, olid küll olemas erakondlikkuse põhimõttel moodustatud fraktsioonid, kuid need ei toiminud nii jäiga distsipliini alusel nagu tänapäeval. Näiteks võis ülemnõukogu liige vabalt fraktsiooni vahetada, ka ei olnud valitsus Adamsi sõnul tookord nii ühtne, kui oleme harjunud tänapäeval. «Näiteks ei olnud Edgar Savisaarel peaministrina jõudu takistada justiitsminister Jüri Raidlal tegeleda omandireformi küsimustega just nii, nagu minister õigeks pidas,» meenutas Adams.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles