Eestimaa Looduse Fond tegi ettepaneku luua Hiiumaa põliste metsade kaitseks rahvuspark (2)

BNS
Copy
Soomaa rahvuspark. Pilt on illustreeriv.
Soomaa rahvuspark. Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eestimaa Looduse Fond (ELF) saatis kolmapäeval keskkonnaministeeriumile ettepaneku luua Hiiumaale rahvuspark, mis hõlmaks eelkõige saare põhja-, lääne- ja keskosasse jäävaid riigimaadel asuvaid vanu metsi.

Hiiumaale on soovitud rahvusparki luua ka varem, kuid plaani ei ole siiani ellu viidud. «Nüüd on aeg küps selle mõtte teokstegemiseks, sest väärtuslike metsade tõhusat kaitset ootavad pikisilmi nii Eesti inimesed kui üleilmsed suundumused elurikkuse kaitsel ja kliimamuutuste leevendamisel,» ütles ELFi metsaprogrammi eestvedaja Siim Kuresoo.

Üle 18 000 hektari suurune rahvuspark seoks praegused kaitsealad ühtseks tervikuks. Pargi loomine aitab ELFi arvates hoida Hiiumaa üht eripära - ainulaadseid, liigirikkaid ja sajandeid vanu põlismetsi, mis on koduks vähemalt 111 haruldasele ja kaitsealusele liigile.

«Hiiumaa metsad on tõeliselt erakordsed ning väga olulised mitte üksnes Eesti, vaid terve Läänemere regiooni jaoks,» selgitas Kuresoo. Ta lisas, et lähiriikides ei ole nii suurt metsaala, mille põlismetsade osakaal oleks nõnda kõrge, mistõttu tuleb rikkust hoida ja esile tõsta.

Laiemas pildis annab Hiiumaa metsade hoidmine oma panuse Euroopa Liidu elurikkuse strateegias ette nähtud eesmärgi täitmiseks – võtta kaitse alla 30 protsendi nii maismaast kui merealadest. 2020. aastal oli maismaast kaitse all 19,4 protsenti.

Samuti tagab rahvuspargi loomine Hiiumaa elanike ja suvitajate seas populaarsete puhke- ja marjametsade säilimise ning aitab kaitsta mitmesuguseid Eestimaale omaseid loodusmaastikke.

ELFi ettepaneku esitamise järel otsustab keskkonnaministeerium, kas võtta see menetlusse. Keskkonnaministeerium otsustab ka ettepanekule looduskaitselise ekspertiisi tegemise ja avalikkuse kaasamise protsessi üle. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles