Presidendi kantselei uuris erakorraliste valimiste korraldamise võimalusi (8)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Teele Toova

Riigi valimisteenistus sai presidendi kantseleilt kirja, kus küsitakse arvamust, milline võiks olla optimaalne aeg, et valmistada ette ja korraldada erakorralised valimised.

Presidendi kantselei direktor Peep Jahilo märgib valimisteenistuse juhile saadetud kirjas, et sisepoliitiline olukord ei välista päriselt seisu, kus valitsuskriisi lahendamise ühe käiguna võib riigipea ette kerkida küsimus riigikogu erakorralistest valimistest. 

Presidendi kantselei palub kirjas riigi valimisteenistuse arvamust, milline oleks optimaalne aeg, mis on vajalik erakorraliste valimiste ettevalmistamiseks ja korraldamiseks sel suvel. 

Presidendi kommunikatsiooninõunik Indrek Treufeldt ütles Eesti Päevalehele, et president ei suhtu erakorraliste valimiste väljakuulutamisse kergekäeliselt, aga neid ei saa ka välistada. 

Kui president otsustab erakorralised valimised välja kuulutada, peavad need riigikogu valimiste seaduse kohaselt toimuma 20 kuni 40 päeva jooksul. 

President Alar Karis nentis reedel, pärast Keskerakonna ministrite ametist vabastamist, et Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni lagunemine oli selge juba mõnda aega. Ühtlasi viitas riigipea vajadusele tegutseda kiiresti, kuna Eesti vajab töövõimelist koalitsiooni ja töövõimelist valitsust, kes suudaks otsustada ja riiki juhtida.

President juhtis tähelepanu, et hetkel on Euroopas viimaste aastakümnete teravaim julgeolekukriis ja Eestis lahendamata energiajulgeoleku küsimused.

Võimukriisi ületamiseks on hetkel käimas kahed koalitsioonirääkimised, Kaja Kallas on teinud ettepaneku võimuliidu moodustamiseks Isamaale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ning Keskerakond soovib taastada koalitsiooni EKRE ja Isamaaga.

Kolmapäeval kohtusid Isamaa esindajad nii Reformierakonna ja sotside kui EKRE ning Keskerakonnaga. Mõlemad pooled olid uue valitsuse loomise suhtes optimistlikud, hetkel loodetakse erakorralisi valimisi vältida.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles