Martin Helme Porto Franco juhtumist: see on väga hõredalt püsti pandud süüdistus

Copy

EKRE esimees Martin Helme sõnas peale kohtumist Keskerakonna ja Isamaaga, et Keskerakonnale ette heidetav mõjuvõimuga kauplemise süüdistus on prokuratuuri poolt hõredalt püsti pandud. 

Martin Helme sõnul möödus kohtumine sõbralikus meeleolus, sest kõik osapooled on varem palju omavahel arutlenud ja koostööd teinud. Üheskoos käidi läbi kõigi kolme erakonna põhilised seisukohad, mida järgmise 8–9 kuu jooksul peaks ära tegema. «Kõigil oli täiesti selge, et punkt number üks on inflatsioon, hinnatõus ja toimetulekukriis,» ütles ta. 

«Valitsus ei lagunenud Eestis üldse mitte, nagu propaganda räägib, julgeolekuolukorra pärast, vaid lagunes sellepärast, et Eestis on üks erakond, kes keeldub nägemast, mõistmast või midagi ette võtmast Eesti inimeste ostujõu katastroofilise langusega,» süüdistas Helme Reformierakonda.

Helme arutles, et EKRE-l, Keskerakonnal ja Isamaal ei ole suuri vaidluskohti näiteks riigikaitse teemadel. Sääraseid teemasid on terve hulk, kuid mõnel teemal ollakse ka eri meelt, näiteks eestikeelne haridus, mille kehtestamine on EKRE suur soov. 
«See on teema, mida Keskerakond kindlasti peab enda jaoks läbi vaidlema,» sõnas Helme.

EKRE jaoks on tähtis immigratsiooniteema. «Eestis on läinud käima massiline immigratsioon – rahvaarv kasvab võõrpäritolu rahvastiku arvelt üks protsent kuus. Mõtleme aasta-kahe-kolme perspektiivi peale ja Eesti rahvas on vähemuses oma kodumaal. See lihtsalt ei ole meie jaoks vastuvõetav.»

Kui EKRE, Keskerakond ja Isamaa eelmisel korral koalitsiooni tegid, lõppes see seetõttu, et Keskerakond sai kahtlustuse mõjuvõimuga kauplemises. Nüüd on sellest saanud süüdistus. Helme sõnas, et EKRE asemel tuleks otsa vaadata hoopis Reformierakonnale, kes poolteist aastat tagasi Keskerakonnaga võimuliidu tegi. 

«Siis ei seganud neid korruptsioooniteemad ja siis ei seganud neid venemeelsuse teemad. Nüüd nad on äkki avastanud Ameerika ja see on nende jaoks vastuvõetamatu. Me kõik ju saame aru, et see on totaalne kahepalgeline spinn,» rääkis EKRE esimees.

Ta pani kahtluse alla ka Keskerakonnale esitatud süüdistuse tõsiduse. «Tänaseks päevaks me ikkagi oleme selgemaks ja targemaks saanud, et see on väga hõredalt püsti pandud süüdistus, kus prokuratuur tegelikult ei oma mingit väga kõva keissi,» lisas ta. 

EKRE ütles teisipäeval, et läheb läbirääkimistele küsima peaministrikohta ning sama meelt on nad ka praegu ja seda peavad põhjendatuks nii erakonna juhatus kui ka liikmed. Samas jääb ametikohtade jagamine läbirääkimiste lõppu. «Minu meelest kõige tähtsam on see, millised on sisuteemad, mille me saame siin koalitsioonis kokku leppida.»

Helme väljendas muret, et kui enne jaanipäeva ei suudeta uut valitsusliitu kokku leppida, saavad Reformierakond ja Kaja Kallas riiki juhtida terve suve, raisatakse suvi ära ega tehta midagi selleks, et sügisel tulevaid probleeme lahendada. 

«Meil on üks erakond Eestis, kelle meelest ei ole majanduses mitte mingeid probleeme, kelle jaoks ei ole hinnatõus probleem, kelle jaoks ei ole toimetulek probleem. Ja nad ei kavatsegi neid probleeme järelikult ka lahendada. Kui probleemi pole, siis pole, mida lahendada,» ütles Helme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles