Talu töötleb kohalikku luist kala restoranikõlblikuks

Copy
Indrek Loo sõnul lisab katsetamisrõõmu asjaolu, et eri kalaliikide maitsed on erinevad, nurust valminud kotletid maitsevad sootuks teisiti kui haugist, kogrest, säinast või latikast.

 
Indrek Loo sõnul lisab katsetamisrõõmu asjaolu, et eri kalaliikide maitsed on erinevad, nurust valminud kotletid maitsevad sootuks teisiti kui haugist, kogrest, säinast või latikast.  Foto: Toomas Šalda

Rahulik ja muust maailmast üsna eraldatud Pusku turismitalu asub Haapsalust üheksa kilomeetri ja Väinamerest mõnesaja meetri kaugusel Rohuküla sadama läheduses. Siinne pererahvas eesotsas peremees Indrek Looga on lisaks majutusele ja muude turismiteenuste pakkumisele juba mõnda aega väärindanud kohalike kalameeste püütud kala, mis muidu suure tõenäosusega kasutamata jääks.

Kala ja kala töötlemisega on Pusku turismitalu seotud juba oma ajaloo kaudu. „Avastasin selle paiga 2008. aastal, kui otsisin Väinamere ääres kohta, kus ise mõnusalt aega veeta ja sõpru külla kutsuda. Nii sattusingi kunagise Lääne Kaluri mahajäetud ja võsastunud puhkebaasi peale, mis ootas ostjat. Läheduses on paadisadam, kust käib suviti merel rohkem paate kui Rohukülast. Turismitaluks kujunesime sujuvalt, sest meri ja loodus mõjuvad magnetina. Suvi on meil sisuliselt täis broneeritud, väljaspool hooaega saab ümberkaudne rahvas siin oma üritusi pidada,” jutustas Loo.

Luudest lahti

Loomulikult pakutakse merelähedases talus külalistele suitsukala, aga see on ikkagi hooajaline. Suvel tahavad suitsukala kõik, aga muul ajal on huvi lahja. Nii nuputati enda jaoks täiendavat tegevust. Kuna kalasaagid on kõige priskemad kevadel ja sügisel ning kalurid on pidevalt hädas kohaliku valge rannakalaga: säinas, särg, koger, nurg, kiisk, latikas, vimb ja teised liigid, mida püütakse palju, kuid luisuse tõttu keegi ei taha, hakatigi kalahakklihaga katsetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles