Harju maakohus kõrvaldas menetlusest Tallinna Sadama kohtuasja varurahvakohtuniku (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tallinna Sadama kohtuprotsess Harju maakohtus. Pildil esiplaanil süüdistatav Ain Kaljurand, seisavad vandeadvokaat Andres Simson, keskel süüdistatav Eno Saar ja  paremal süüdistatav Toivo Promm.
Tallinna Sadama kohtuprotsess Harju maakohtus. Pildil esiplaanil süüdistatav Ain Kaljurand, seisavad vandeadvokaat Andres Simson, keskel süüdistatav Eno Saar ja paremal süüdistatav Toivo Promm. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus kõrvaldas täna menetlusest Tallinna Sadama kohtuasja varurahvakohtuniku Andres Hundi, et kõrvaldada kahtlus, justkui osaleks kohtumenetluses erapoolik osapool.

Tallinna Sadama süüasjas kohtu all olev Toivo Promm heitis varurahvakohtunik Andres Hundile ette kohtukoosseisu vahetamiseni viiva informatsiooni eest 5000 euro küsimist. Promm tegi tänavu 19. jaanuaril kaitsepolitseile selle kohta kuriteoteate, kuid kapo ei alustanud menetlust. Kriminaalasja alustamata jätmine jõustus Tallinna ringkonnakohtu määrusega 4. mail.

Kaitsjad esitasid 31. mail taotluse rahvakohtunik Vladimir Simagini ja varurahvakohtunik Andres Hundi taandamiseks Tallinna Sadama kohtuasja menetlusest.

Maakohus jättis Vladimir Simagini taandamise taotluse kui ilmselgelt põhjendamatu rahuldamata. Samas otsustas kohus Andres Hundi määrusega kohtumenetlusest kõrvaldada. Määrus ei ole vaidlustatav, samuti ei takista varurahvakohtuniku menetlusest kõrvaldamine kohtulikku uurimist.

Varurahvakohtunik Andres Hunt on kinnitanud, et ta on erapooletu ja et ta ei ole sooritanud talle etteheidetud tegusid. Toivo Promm ja Andres Hunt jäid kohtuistungil enda väidete juurde.

Kohtu käsutuses on helisalvestis, millel räägib end Ago Laiksoona esitlenud inimene. Helisalvestisel räägitu võimaldab seada kahtluse alla, et Hunt on info eest 5000 eurot küsinud, kuid igal juhul on tekitatud kahtlus, et varurahvakohtunik võis sellise teo toime panna.

Seda kahtlust ei ole ei kriminaalmenetluse alustamata jätmisega ega ka kohtuistungil kummutatud. Kohtul ei ole selle kohta täiendavaid tõendeid ja kohus ise ei saa selles küsimuses tõendeid koguda.

Seega tekkis olukord, kus kohtunik ise peab ennast erapooletuks, on enda sõnade kohaselt aus ja sõltumatu, kuid kohtuistungil esitatud väidete ja salvestiste pinnalt on võimalik selles kahelda.

Seetõttu otsustas Harju maakohus varurahvakohtunik kohtumenetluse ausana näivuse tagamiseks menetlusest kõrvaldada.

Varurahvakohtunik Andres Hundil on võimalus pöörduda enda riivatud õiguse kaitseks politseisse või kohtusse.

Tallinna Sadama kohtuprotsess

Ligi kolm aastat kestnud kriminaaluurimise käigus kaitsepolitsei kogutud tõenditele tuginedes esitas riigiprokuratuur Tallinna Sadama eksjuhtidele Allan Kiilile ja Ain Kaljurannale süüdistuse aastatel 2005-2015 suures ulatuses altkäemaksu võtmises ja rahapesus. Kohtuprotsess algas 2019. aasta mais.

Süüdistus altkäemaksu võtmises on esitatud ka Tallinna Sadama hooldusosakonna endisele juhatajale Martin Paidele, lisaks süüdistatakse seitset füüsilist ja kaht juriidilist isikut altkäemaksu andmises ja sellele kaasaaitamises.

Lisaks on kohtu all Eno Saar, Tõnis Pohla, Üllar Raad, Sven Honga, Toivo Promm, Jan Paszkowski ning HTG Invest AS ja Keskkonnahoolduse OÜ. Varem oli kohtu all ka Valdo Õunap, kuid tema osas lahendati asi kokkuleppemenetluses.

Süüdistuse järgi nõustusid Kiil ja Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõttelt selle eest, et nende lepingulised suhted AS-iga Tallinna Sadam sujuksid võimalikult soodsalt. Kiil ja Kaljurand nõustusid nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu nelja miljoni euro ulatuses.

Kohus vabastas Allan Kiili 2020. oktoobris raske haiguse tõttu kohtupidamisest. Allan Kiil suri mullu juunis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles