Lilleilu hoidmiseks on omad nipid

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Tarvo Alvetil on praegu kiire aeg, sest rõdud ja aiad ootavad lilledega täitmist.

2 × Liis Niitra
Tarvo Alvetil on praegu kiire aeg, sest rõdud ja aiad ootavad lilledega täitmist. 2 × Liis Niitra Foto: Liis Niitra

Ostan ühest suure toidupoe ketist kilesse pakitult kaks imeilusat värvilist roosikimpu, lõikan kodus otsad ära ja asetan kuuma vette, nagu ka varem palju kordi teinud. Hommikul ärgates on kõik õied närtsinud ja ripuvad jõuetult varre otsas. Lähen poodi, et küsida sealselt teenindusjuhilt, milles asi. Ta kehitab õlgu ja lubab „pretensiooni” edasi anda, aga kümmet eurot muidugi tagasi ei anna. Oleks kohe tulnud, oleks ehk saanud, aga siis olid ju lilled üksteise kõrvale pakki surutult veel terved. Tegelikult on mul lilleilu luhtumisest isegi rohkem kahju kui raisatud rahast.

Või teine näide ühe teise tuntud kaubaketi kohta. Hea sõber ulatab mulle tähtpäevaks kauni lillekimbu, taas kilesse pakitult. Külaliste ees lahti võttes kukuvad kõik lehed robinal põrandale. Kolmandaks võiks pikalt rääkida lapselaste lõpupidudest, kuhu külalised suurte kimpudena erinevaid õitsejaid kokku toovad, nii et ei mahu õnnitletava sülle äragi. Ent juba järgmisel päeval tuleb neid sorteerima ja järjest ära viskama hakata – muret jagub pikemaks ajaks. Ka rõdule või koduaeda kevadel lilli valides võib alt minna, kui endal kogemusi ja teadmisi napib.

Käes on aasta suurim lillede kinkimise ja istutamise aeg. Millist küll valida ja kuidas edasi toimida, et see ilu võimalikult kaua silma rõõmustaks? Ega muud, kui tuleb küsida nõu asjatundjatelt.

Varte lõikamine

Juba üle kahekümne aasta tagasi Tootsis väikese aiandiga alustanud Tarvo Alvet, kes nüüd omab lisaks aiandile veel lillepoodi Pärnus ja kuut suvist müügiplatsi mitmel pool Eestis, on valmis veidi oma eduka lilleäri saladusi avama. Seos Tootsi aleviga on küll väikeseks jäänud, aga nime on mees koos kaasa Merjega alles jätnud, sest see ju puhas Eesti klassika. Praegu on lillepoodides mõistagi kiire aeg, sest rõdud ja aiad ootavad lilleiluga täitmist. Samas on müügi tipp koolide lõpetamise aegu alles tulemas ja selleks valmistumine käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles