Lepalehed kingade sees turgutasid väsinud jalgu

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Varemerohi juba õitseb. 2 × Erakogu
Varemerohi juba õitseb. 2 × Erakogu Foto: Erakogu

Suvi on ees ja kes ei tahaks ilusaid terveid jalgu, matkamist ja käimist on ju palju. Vanasti pandi väsinud jalgadele kinga sisse lepalehti. Neist oli abi ka ärahõõrutud jalgadele. Kui jalad saabastes hauduma läksid, kasutati kroonus ka kõrge vägiheina ehk üheksavägise lehti.

Värskendava toimega on mündi eeterlikud õlid, neid võib tilgutada vannivette või lisada kreemile väsinud jalgade turgutamiseks. Samuti võib kasutada taimetõmmist – vala taimed üle kuuma veega, lase jahtuda ja tee jalavanni. Või lisa kanget piparmünditõmmist jahedale veele. Higistamise vastu aitavad tammekoore- ja lavendlivannid. Lavendel mõjub rahustavalt nii vannivees kui kreemides. Tal on ka kooriv toime, nii saad ilusad siledad jalad.

Haavad ja kannalõhed

Haavade peale pandi teelehti, aga haavu, eriti kannalõhesid, parandab hästi kuusevaigusalv. Hea, kui kuusevaigusalvis on varemerohtu, sellel on kudesid taastav toime. Kannalõhet tuleb 2–5 korda päevas kuusevaigusalviga määrida ja järgmine päev ei tunnegi valu. Metsas olles võta puust tiku või noaotsaga kuuse küljest sulavaiku ja määri otse haavale.

Putukahammustustele võib määrida kuusevaigusalvi või kui metsas oled, siis kuusevaiku, mõju tunned kohe. Aias saab määrida putukahammustusi saialille-, teelehe- või petersellilehega. Mesilase ja herilase nõelamise korral aitab piparmündiga määrimine. Taimi tuleb enne määrimist või haigele kohale asetamist muljuda, et mahl välja tuleks. Soolatüükaid määriti vereurmarohu mahlaga. Võib valmistada ka tinktuuri või mahla lisada toasoojale rasvale ja hästi segada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles