ÜLESKUTSE Aita punamonumendid üles leida (10)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Pärnu Vanapargi monument paigutati väidetavale matmispaigale aastal 1958 ja tegemist on skulptor Juhan Raudsepa tööga.
Pärnu Vanapargi monument paigutati väidetavale matmispaigale aastal 1958 ja tegemist on skulptor Juhan Raudsepa tööga. Foto: Mailiis Ollino

Eestis puudub üldine monumentide register. Samuti ei ole teada, kui palju on meil punamonumente ja kus need asuvad. Kõige täpsemad andmed on olemas Lääne-Virumaa kohta, mille põhjal võib arvata, et Eestis võib olla 500 kuni 1000 punamonumenti. Postimees kutsub oma lugejaid üles märkama erinevaid punamonumente ja neist meile teada andma.

Seda saab teha nii arvutis, siinsamas artiklis asuva Navicupi kaardirakenduse abil, kui ka telefonis äpi abil. Punamonumentide andmebaasi loomiseks vajame infot koordinaatide kohta, kategooriat, lühikest kirjeldust ja võimalusel ka pilti. Kõige mugavam on neist teada anda Navicupi kaardirakenduse abil.

Märgi punamonument Navicup äpis

Punamonumendi ülesandjalt küsime ka meiliaadressi, seda kasutame ainult selleks, et vajadusel lisainfot küsida. Kaardirakendus saadab pärast monumendi sisestamist ka lingi, millelt saab minna ise andmeid täpsustama või näiteks pilte lisama.

Mis on punamonument? See on avalikus kohas (kuid mitte muuseumis) asuv mälestusmärk, kuju, hauatähis või mälestustahvel, mis on paigaldatud Nõukogude okupatsiooni ajal ja kujutab nõukogude sümboolikat, nõukogude sõjaväelasi, nõukogude võimu või kommunistliku ideoloogiaga seotud sündmusi, isikuid või organisatsioone.

Äpi kasutamiseks laadi alla Navicupi äpp. Äpiga punamonumendi lisamisel on kõige lihtsam vajutada ekraani servas olevat pildistamise nuppu, sellega saadetakse pilt automaatselt serverisse ja meie administraatorid saavad selle kaardile lisada. Võib kasutada ka uue objekti lisamise nuppu (plussmärgiga), siis saab lisaks panna objektile nime ja hiljem seda täiendada.

Kord ööpäevas vaatame ülesantud punamonumendid üle ja lisame kaardile. Siit kaardilt saab näha, missugused monumendid on juba ära märgitud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles