Pärnu haigla töötaja vaidlustas enda vallandamise ringkonnakohtus (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pärnu haigla.
Pärnu haigla. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Advokaat vaidlustas koroonaviiruse testimisest keeldunud Pärnu haigla töötaja vallandamisostuse Tallinna ringkonnakohtus.

Pärnu haigla lõpetas tervishoiutöötajaga lepingu möödunud aasta mais päevapealt seepärast, et töötaja polnud ennast vaktsineerinud ning keeldus testimisest, mistõttu ei saanud tööandjalt hea usu põhimõtte järgi oodata töötajaga töösuhte jätkamist.

Vaktsineerimata töötaja pidi nina-neeluproovi võtmisega end testima iga töönädala lõpus. Kuna see meetod talle tervise tõttu ei sobinud, soovis ta kasutada kurgukuristamise meetodit. Haigla seda talle ei võimaldanud ja vallandas ta.

Esimese astme kohus otsustas, et haiglal oli ühiskonna huve silmas pidades õigus. Töötaja ei olnud selle otsusega nõus ning vaidlustas vallandamisostuse Tallinna ringkonnakohtus.

Vaidlus läheb edasi

Töötajat esindava advokaadi Jaanika Reilik-Bakhoffi sõnul üllatas esimese astme otsus teda, kuna kehtiv õigus ei luba taolist vallandamist.

«Kohus leidis, et seni kehtinud õigus ja selle tõlgendamine ei ole asjas kohaldatav, kuna varem ei ole olnud koroonaviirusepandeemiat. Samas ei selgitanud kohus, miks peaks koroonaviiruse tõttu olema õigus tõlgendada seadusi töötaja kahjuks,» ütles Reilik-Bakhoff.

Tallinna ringkonnakohtule esitatud apellatsioonikaebuses seisab, et kohus ei ole analüüsinud töötaja tööülesandeid, testimisnõude põhjendatust, seda, miks ei olnud võimalik tööd ümber korraldada või kasutada töö tegemisel isikukaitsevahendeid ning veelgi enam – kohtu hinnangul tuli tõlgendada kehtivat õigust töötaja kahjuks, seega ei olnudki kohtul võimalik teha asjas õiget otsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles