Valitsuskriis peatas uue kapo juhi ja uue politseiametijuhi valimise (1)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu ametiaeg lõpeb järgmisel aastal. Kes saab tema asemele?
Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu ametiaeg lõpeb järgmisel aastal. Kes saab tema asemele? Foto: Andres Haabu

Kuigi kolme olulise ameti – kaitsepolitseiameti, politseiameti ja päästeameti – uue juhi kandidaadid pidanuks valitsuse eelmise nädala otsuse järgi täna riigikogu komisjonide ette kuulamisele jõudma, on kogu protsess valitsusliidu kukkumise tõttu pausile pandud.

Iseenesest on Eestil seaduslik valitsus olemas ja uued julgeolekujuhid võiks lihtsalt ära nimetada – kandidaatide kuulamine riigikogus ei ole valitsusele siduv –, ei peeta seda praeguses olukorras ehk ilma tegusa koalitsioonita poliitiliselt korrektseks. Sellest siis ka kogu tegevuse pausile panek.

Nii kaitsepolitsei praeguse juhi Arnold Sinisalu, politseiameti juhi Elmar Vaheri kui ka päästeameti juhi Kuno Tammearu ametiaeg lõpeb tegelikult alles järgmise aasta aprillis-juunis, ometi hakati uusi kandidaate otsima juba eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses. Kuna nende nimed peab valitsusse tooma siseminister, on ka kandidaatide otsimine olnud siseministeeriumi ametnike töö. Enamgi veel – initsiatiiv niivõrd varajaseks määramiseks ei tulnudki poliitikute ega Reformierakonna-Keskerakonna koalitsiooni poolt, vaid ministeeriumi tippametnikud tahtsid julgeolekuasutuste juhtide valimisega varakult valmis saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles