Kliinikumi preemia pälvib doktor Natan-Toomas Aro

BNS
Copy
Natan-Toomas Aro
Natan-Toomas Aro Foto:

Tartu Ülikooli kliinikumi elutöö preemia laureaat on doktor Natan-Toomas Aro, kes on olnud laste kaasasündinud südamerikete kirurgilise ravi teerajajaks Eestis.

Kliinikumi preemia komisjoni esimehe, Tartu Ülikooli kliinikumi ravijuhi doktor Andres Kotsari sõnul ei piirdu Natan-Toomas Aro pädevus ja tegevus kaasasündinud südamerikete kirurgilise raviga.

«Tegemist on kõige laiema haardega südamekirurgiga Eestis läbi aegade, kes valdab praktiliselt kõiki ajaloolisi ja tänapäevaseid kirurgilisi meetodeid nii omandatud kui kaasasündinud südamerikete kirurgias. Lisaks eriala eestvedamisele Eestis on doktor Aro seisnud ka rahvusvahelise koostöö eest, mille tulemusel on kliinikumil kaasasündinud südamerikete ravi osas hea koostöö Helsingi lastehaiglaga, aga ka teiste riikide kolleegidega,» tutvustas Kotsar.

Doktor Aro on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1976. aastal ning töötanud kirurgina aastast 1977 Tartu Maarjamõisa haigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi kardiokirurgia osakonnas, olles ka aastatel 2004–2012 kliinikumi kardiokirurgia osakonna juhataja. Seega täitub Arol 2022. aasta sügisel 45 aastat, mil ta on töötanud kardiokirurgia osakonnas ning olnud laste kaasasündinud südamerikete kirurgilise ravi teerajajaks Eestis. Ta on kõrgelt hinnatud oma väga hea kirurgilise tehnika poolest – töö kvaliteedi näitajaks on ligi kaks tuhat elule tagasi võidetud väikest last ja vähemalt teist samapalju opereeritud täiskasvanut.

Natan-Toomas Aro sõnul on kliinikumi preemia tema jaoks suur tunnustus. «Laste südamekirurgia olnud kõige huvitavam ja raskem, kuid samas ka kõige helgem osa erialasest tööst. On ju hea näha aastaid tagasi opereeritud last, kes on tervena suureks kasvanud. Kuna kardiokirurgia on meeskonnatöö, siis meenutan tänutundes kõiki oma endisi õpetajaid ja töökaaslasi. Eriti aga tänan oma praeguseid kolleege,» ütles Aro.

Aro spetsialiteet on arstitee algusest olnud laste kaasasündinud südamerikete kirurgiline ravi ning kardiokirurgia erialani jõudis ta professor Albert Kliimani erisoovil. Kui 1989. aastani osales ta operatsioonidel peamiselt Kliimani assistendina, siis pärast professori ootamatut lahkumist jäi Aro kanda kuni 2016. aastani kõigi kaasasündinud südamerikete operatsioonide läbiviimine. Ta on oma töö tulemusel avardanud Eesti ühe väikseima ja äärmiselt keeruka eriala keeruliste rikete operatsioonide kirurgilise ravi diapasooni Eestis. Tehtud töö on heaks aluseks edasisele kaasasündinud südamerikete käsitlusele kliinikumi kaasasündinud südamerikete kompetentsikeskuses.

Kliinikumi preemia antakse välja eesmärgiga tunnustada teenekaid eesti arste, kes oma silmapaistva tegevusega on andnud olulise panuse Eesti tervishoiu ja ühiskonnaelu arengusse, on kaasa aidanud Eesti tervishoiu maine tõstmisele üldsuse silmis ning Eesti inimeste tervise parandamisele. Kliinikumi preemia antakse tänavu välja kahekümne neljandat korda, eelnevail aastatel on preemia laureaadiks valitud Arvo Tikk, Endel Tünder, Vello Salupere, Ain-Elmar Kaasik, Vello Ilmoja, Toomas Sulling, Lembit Allikmets, Karl Kull, Rein Teesalu, Jüri Samarütel, Kaljo Mitt, Urmo Kööbi, Tiit Haviko, Andres Ellama, Ants Peetsalu, Silvia Russak, Peeter Mardna, Tiina Talvik, Heidi-Ingrid Maaroos, Tiiu Aro, Urmas Siigur, Väino Sinisalu ja Toomas Väli.

Kliinikumi preemia antakse üle 10. juunil Tartu Ülikooli kliinikumi arvamuslõunal koos teiste, parima ajakirjas Eesti Arst ilmunud teadusartikli preemia ning Neinar Seli stipendiumitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles