Zelenskõi tahab Saksamaalt selgemat positsiooni Ukraina sõjas

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukrainian Presidential Press Off/Scanpix

Saksamaa kantsler Olaf Scholzil on aeg lõpuks otsustada Berliini seisukoha üle Venemaa vallandatud sõjas Ukraina vastu, ütles esmaspäeval president Volodõmõr Zelenskõi.

Ukrainlaste uudisteportaali Uniani andmetel ütles Zelenskõi seda intervjuus Saksa telekanalile ZDF.

Ukraina riigipea sõnul ei tohiks Saksamaa püüda balansseerida «Ukraina ja suhete vahel Venemaaga».

«Me vajame kantsler Scholzilt garantiisid, et Saksamaa toetab Ukrainat. Tema ja tema valitsus peavad langetama otsuse ning mitte püüdma balansseerida Ukraina ja Venemaaga suhtlemise vahel,» ütles Zelenskõi.

President tänas samas Saksamaa elanikke Ukraina toetamise eest ja märkis, et nemad on oma valiku juba teinud.

Zelenskõi toonitas samas Saksa kantsleri visiidi tähtsust Ukrainasse sõja ajal ja avaldas lootust, et Scholz pakub edaspidi veelgi rohkem toetust riigi kaitsmiseks ja ka Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse saamiseks.

Saksa ajaleht Bild am Sonntag kirjutas esmaspäeval viidates Prantsuse ja Ukraina allikatele, et liidukantsler Scholz kavatseb juuni lõpus Ukrainat külastada.

Eeldatavasti läheb koos Scholziga Ukrainasse veel kaks kõrget Euroopa poliitikut. Väljaanne mainis Prantsusmaa presidenti Emmanuel Macroni ja Itaalia peaministrit Mario Draghit.

Visiit peaks toimuma enne G7 tippkohtumist, seda teavet ei ole veel ametlikult kinnitatud. Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumine toimub 26.-28. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles