Madise: õigusabi hüvitamata jätmine maade omandamisel on õiguspärane

BNS
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on põhiseadusega kooskõlas, et kinnisasja avalikes huvides omandamise menetluses ei hüvitata õigusabikulusid, ent samas on põhiseadusega vastuolus, et seadus ei näe kinnisasja omanikule ette hüvitist võrdleva hindamisaruande tellimise eest.

Õiguskantsleri poole pöördus Eesti Erametsaliidu nimel Jaanus Aun, kuna tema hinnangul on põhiseadusega vastuolus see, et seadusega pole tagatud kinnisasja avalikes huvides omandamise menetluses osalemise kulude hüvitamist. Kulude all peab Aun silmas ka õigusabi ja kinnisvara hindamisega seotud kulusid.

Küsimust reguleerivas kinnisasja avalikes huvides omandamise seaduses on õiguskantsleri sõnul täpselt määratlemata, milliste konkreetsete toimingute eest saab inimene nõuda asjaajamiskulude hüvitamist, ent inimesel peab olema võimalik seadust lugedes aru saada, kas talle hüvitatakse ka näiteks koopiate tegemise või teise linna sõitmisega seotud ööbimise kulud.

«Seega tuleb praegu asjaajamiskuludele anda selline tõlgendus, mis aitab menetlusosalise õiguste kaitsele kõige rohkem kaasa,» kirjutas Madise. Tema hinnangul võiksid seaduses sätestatud asjaajamiskulud hõlmata kõiki omaniku kulusid, kuid tingimusel, et need on kinnisasja omandamise menetlusega vahetult seotud. Kui riigikogu soovib kulude hüvitamise ulatust kitsendada konkreetsete kulugruppide kaudu, tuleb see sõnaselgelt ette näha seaduses.

Õiguskantsler: seadus on põhiseadusega osaliselt vastuolus

Riigikogu on kehtestanud menetlusega kaasnevate asjaajamiskulude hüvitamise piirmäära, mis statistikaameti praeguste andmete järgi on 432 eurot. Madise märgib, et muid kaasnevaid kulusid – näiteks ajakulu, kui inimene peab töölt eemal olema, et koosolekule sõita või seisukohta koostada; posti-, side-, majutus- ja muud sarnased kulud; või dokumentaalse tõendi saamise kulud – ei ole küll alati võimalik vältida, kuid nende hüvitamine ei ole haldusmenetluse üldise olemusega kooskõlas.

Põhiseaduses ei nõuta kõikide kinnisasja avalikes huvides omandamise menetluses tekkivate kulude täielikku hüvitamist – kui kulud ei ole inimese jaoks ülemäärased, on lubatud, et inimene kannab haldusmenetluses osalemisega tekkinud kulud ise. Põhiseaduses on ka ette nähtud, et kui riik avalikes huvides võtab inimeselt ära tema maa, metsa või maja, tuleb selle eest pakkuda kohe õiglast hüvitust. See tähendab, et omanikule tuleb maksta kinnisvara turuhinnale vastav summa või pakkuda asemele samaväärne maa. Sundvõõrandamise tõttu ei tohi tekitada omanikule varalist kahju.

Õiguskantsler leiab seega, et kinnisasja avalikes huvides omandamise seadus on põhiseadusega kooskõlas selles osas, et õigusabikulusid ei hüvitata, kuid sellega vastuolus on see, et seadus ei näe kinnisasja omanikule ette hüvitist võrdleva hindamisaruande tellimise eest.

Seetõttu teeb õiguskantsler riigikogule ettepaneku kehtestada seadusega õiguslik alus ja menetluskord, mis võimaldaks inimesel taotleda võrdleva hindamisaruande tellimisega seotud kulude hüvitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles