Eestisse on jõudnud üle 70 000 Ukraina põgeniku, kellest ligi pool on edasi sõitnud

Postimees
Copy
Suur osa sõjapõgenikke elab Tallinna sadamas seisval Tallinki laeval Isabelle.
Suur osa sõjapõgenikke elab Tallinna sadamas seisval Tallinki laeval Isabelle. Foto: Tairo Lutter

Eestisse on tänase seisuga saabunud 70 776 Ukraina sõjapõgenikku, kellest 40 protsenti on transiidis edasi liikunud. Eestisse on otsustanud jääda 42 447 inimest.

Sotsiaalkindlustusameti veebilehel saab nüüd tutvuda Eestisse saabunud sõjapõgenike statistikaga, mida uuendatakse iga päev kell 11.

Statistikas on kuvatud Eestisse sisenenud ja edasi liikunud põgenike andmed päevase täpsusega. Kuigi lühiajalisel majutusel viibivate inimeste arv on püsinud stabiilselt alla 4000, toimub iga päev sisse- ja väljaregistreerimisi. See tähendab, et kuigi inimesi tuleb juurde, leiab sama hulk inimesi endale püsiva elukoha või liiguvad Eestist edasi.

«Kui sõja esimestel kuudel saabus Eestisse päevas pea tuhatkond sõjapõgenikku, kellest enamik jäi Eestisse, siis praegu võime iga päev näha, et nii saabujate kui siia jääjate numbrid on langustrendis. Värske statistika avaldamine annab parema ülevaate ka sellest, millises seisus oleme ja kuidas oma ressursse paremini planeerida,» sõnas sotsiaalkindlustusameti kriisistaabi juht Kert Valdaru.

Statistika annab ülevaate Eestisse saabunud Ukraina sõjapõgenikest, lühiajalisel majutusel viibijatest, aga ka toetuste ja hüvitiste taotlemisest, infotelefonidele pöördumistest, elukoha registreerinutest ning vabade õppekohtade täitumisest.

Ajutise kaitse saanud ja oma elukoha registreerinud sõjapõgenikel on õigus taotleda erinevaid toetusi ja hüvitisi. Statistikas saab muu hulgas võrrelda, kui palju on välja makstud pensioni, perehüvitisi ja puudetoetusi Ukraina sõjapõgenikele ja kui palju teistele Eesti elanikele. Välja on toodud ka rahvapensioni määra ja Ukraina pensioni vahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles