Prokurör taotleb Kajar Lemberile rahalist karistust (1)

BNS
Copy
Kajar Lember
Kajar Lember Foto: Margus Ansu

Prokurör taotles teisipäeval Tartu maakohtus Tartu endise abilinnapea Kaja Lemberi süüdimõistmist toimingupiirangu rikkumises ja altkäemaksu võtmises ning talle rahalise karistuse mõistmist.

Lõuna ringkonnaprokurör Ken Kiudorf taotles Lemberile rahalist karistust 294 päevamäära ulatuses ja Tuuli Tirole 240 päevamäära ulatuses.

Kaitsjad Margo Lemetti ja Marina Valge ja leidsid, et nii Lember kui ka Tiro tuleb kogu süüdistuse ulatuses õigeks mõista. Kolmapäeva hommikul said ka Lember ja Tiro öelda oma viimase sõna ning palusid end õigeks mõista.

Kohus kuulutab otsuse välja 31. oktoobril.

Ajas abilinnapeana linnaga isiklikku äri

Süüdistuse järgi soovis Tartu endine abilinnapea Kajar Lember ühel Tartu linna kinnistul Roosi tänaval arendada isiklikku äriprojekti ja oli 2016. aastal abilinnapeana seotud selle kinnistu arendamisega seotud otsuste vastuvõtmisega.

Kuna isikliku ja majandusliku huvi tõttu oleks ta pidanud end kinnistu otsustamisprotsessidest taandama, pani ta süüdistuse järgi toime toimingupiirangu rikkumise suures ulatuses. Lisaks lubas ta süüdistuse kohaselt tagada Tartu kesklinnas ühe trepi renoveerimise rahastuse linna eelarvest ja nõustus ning asus kasutama temale vastutasuks pakutud altkäemaksuna käsitletavat hüve.

Tiro süüdistab prokuratuur altkäemaksu andmises.

Prokurör Kiudorf ütles süüdistuskõnes, et riigi nimel otsustajad ei tohi langetada otsuseid olukorras, kus nende objektiivsus on kaheldav. «Kajar Lember istus piltlikult öeldes kahel toolil, sest süüdistuse kohaselt vastutas ta Tartu linnavalitsuses abilinnapeana Tartu linna varade eest, aga samal ajal arendas linnale kuuluvale ERMi lähedal asuvale krundile lõbustusparki, mis pidi äriplaani kohaselt hakkama tootma kuni miljon eurot kasumit aastas,» rääkis prokurör.

Prokuröri sõnul oli Lemberil Tartu abilinnapeana siseinfot krundiga planeeritavate tööde ja konkursside kohta ning süüdistuse järgi osales krundiga seoses ostustamises, millest ta oleks pidanud end taandama.

«Altkäemaksu võtmise süüdistuse puhul on räägitud juukselõikuse väikesest väärtusest, kuid olulisem on, et süüdistuse kohaselt lubas Kajar Lember tagada juuksurisalongini ligipääsemist lihtsustava trepi ehitamiseks linna eelarvest 10 000 eurot, misjärel pakkus juuksur talle aastast tasuta juukselõikust, mida süüdistatav ühel korral ka kasutas,» selgitas prokurör.

Lemberit süüdistatakse toimingupiirangu rikkumises ja altkäemaksu võtmises ning Tiro altkäemaksu andmises.

Teised pääsesid oportuniteediga

Lõuna ringkonnaprokuratuur taotles eelmise aasta lõpus Tartu maakohtult Kajar Lemberi, Jaago Roosmanni ja teiste süüdistatavate suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist oportuniteediga. Roosmanni süüdistati lisaks soodustuskelmusele ka rahapesus koos Robert Sarvega.

Kohus rahuldas prokuratuuri taotluse ja lõpetas soodustuskelmuse ning rahapesu kriminaalmenetluse oportuniteediga. Süüdistatavatel tuli kokku tasuda riigi tuludesse ligi 60 000 eurot. Samuti konfiskeeris kohus kinnistu, mille abil rahapesu toime pandi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles