Kallas soovitas Ratasel riigikogu esimehe kohalt tagasi astuda (31)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Teele Toova

EKRE fraktsiooni liige Peeter Ernits küsis täna peaminister Kaja Kallaselt (RE), millal ta kavatseb tagasi astuda. Kallas kostis seepeale, et tagasiastumise peale peaks mõtlema hoopis riigikogu esimees Jüri Ratas – kui tema erakond parlamendis vähemusse jääb.

Ernitsa küsimusele vastates selgitas Kallas, et parlamentaarsele korrale on kohane, et peaministril on õigus esitada presidendile ettepanek ministrite ametist vabastamiseks. Ta toonitas, et ka õiguskantsler Ülle Madise on öelnud, et see on õiguspärane. 

«Meil on selliseid olukordi ka varem olnud. On olnud täpselt samamoodi vähemusvalitsus,» lisas Kallas. 

Ta ütles, et talle jääb arusaamatuks, miks üks valitsusliidu osapool ütleb, et tahab olla selles liidus, kuid paneb samal ajal kokku midagi muud. «Mina olen teinud nii, et kui me mõlemad oleme tunnistanud, et see suhe koalitsiooni näol ei toimi, siis me lõpetame selle ära, paneme kokku uue koalitsiooni ja senikaua on meil vähemusvalitsus,» rääkis Kallas. 

«Teil parlamendiliikmetena on väga hea võimalus põhiseadusest tulenevalt siis teha mulle umbusaldus ja võtta mind maha, kui ei sobi, kui teil on see parlamendi enamus koos,» lisas ta. 

«Minu jaoks tegelikult ainuke küsimus on riigikogu esimees, keda näiteks te ei saa maha võtta, kui parlamendi enamus muutub. Tema võib-olla võiks tagasi astuda,» pakkus Kallas välja. 

Kallas lisas veel kord, et on valmis küsima uut mandaati, kui uus koalitsioon on koos. «Kui tunnetus on see, et see on vajalik, siis ma olen valmis seda tegema, kui koalitsioon on koos. Kui seda koalitsiooni kokku ei saa, siis palun – järelikult saab selle koalitsiooni kokku keegi teine, saate teha umbusalduse ja mind maha võtta.» 

Endine tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) kirjutas sotsiaalmeedias, et tänane riigikogu infotund on ilmselt esimene kord Eesti parlamentaarse demokraatia ajaloos, kui peaminister teatab parlamendi ees, et riigikogu esimees võiks tagasi astuda. «Saame näha, kes järgmisena ette jääb...» lisas Kiik. 

Veidi hiljem kirjutas riigikogu esimees Jüri Ratas (KE) sotsiaalmeedias, et Reformierakonnal on  järjest rohkem sassi minemas võimude lahususe ning parlamentaarse riigi põhimõtted ja kõigile teada arusaamad. «Heites ühe koalitsioonierakonna ministrid valitsusest välja, et seda üksi juhtida ja sellele lisaks soov asendada ka parlamendis valitud juhtkond kui valitsuse tööandja endale meeldivaga, jätab mulje soovist võim koondada täielikult ühte väravasse. Reiting võib olla küll kõrge, kuid sellist toetust Reformierakonnal tõenäoliselt siiski ei ole…» tõdes Ratas. 

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles