Bideni sõnul pole majanduslangus vältimatu

Copy
President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: Will Oliver/Scanpix

USA president Joe Biden ütles neljapäeval uudisteagentuurile AP antud usutluses, et ameeriklased on pärast kaht tormilist aastat koroonaviiruse pandeemia, majanduse volatiilsuse ja pere eelarvet kärpivate kütusehindade tõusu tõttu tõesti raskustes.

Biden rõhutas samas, et majanduslangus ei ole vältimatu ja andis lootust taastada riigi ja rahva suurem enesekindlus.

«Inimesed on tõesti väga alla surutud ja raskustes,» möönis president.

«Vajadus vaimse tervise eest hoolitsemise järele on Ühendriikides hüppeliselt kasvanud, sest inimesed on kogenud häirivaid asju. Kõik, millega nad on siiani arvestanud, pole enam kindel. Kuid suurem osa sellest juhtus koroonakriisi tagajärjel,» seletas Biden.

Pessimism on kandunud üle ka majandusse ning rekordilised hinnad ja püsiv inflatsioon on seadnud ohtu demokraatide võime hoida oma kohti vahevalimistel esikojas ja senatis.

Biden käsitles majandusteadlaste hoiatusi, et inflatsiooniga võitlemine võib viia USA majanduslangusse.

«Esiteks pole see vältimatu. Teiseks oleme sellest inflatsioonist ülesaamiseks paremas positsioonis, kui ükski teine riik maailmas,» jätkas president.

Inflatsiooni põhjuste kohta esitatud küsimuse peale asus Biden kaitsepositsioonile.

«Kui inflatsiooni on minu süü, siis miks on kõigis teistes maailma suuremates tööstusriikides inflatsioon kõrgem? Kas te küsite seda endalt?» ütles president.

Biden lisas, et näeb 3,6-protsendilises töötuse määras ja USA suhtelises tugevuses maailmas siiski põhjust optimismiks.

Bideni administratsioonil pole AP hinnangul usalduse taastamine majanduse vastu siiski kuigi edukalt õnnestunud ja seda näitab presidendi populaarsuse langus.

Presidendi sõnul soovib ta ameeriklastele rohkem julgust ja kindlust.

«Olge enesekindlad, sest ma olen kindel, et meil on 21. sajandi teisel veerandil edu saavutamiseks parem positsioon, kui ühelgi teisel riigil maailmas. See on fakt,» toonitas Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles