Kohus mõistis ohtliku narkoainega äritsenud soomlased vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Harju maakohus karistas reaalse vangistusega kaht soomlast, kes süüdistuse järgi äritsesid ohtliku narkoainega MDPV.

Kohus mõistis Sami-Pekka Mikael Virta ja Peter Klas Henrik Hemmingu süüdi isikute grupis korduvalt suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises ning ebaseaduslikus üle riigipiiri toimetamises ja määras neile nelja-aastase vangistuse. Sellest pool aastat tuli meestel reaalselt trellide taga veeta, ülejäänud karistusaeg aga kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Ühtlasi otsustas kohus mõlemad soomlased karistuse kandmise järel Eestist välja saata ning kehtestada neile Eestisse tuleku keeld kümneks aastaks. Kuna meestele mõistetud karistuse reaalselt kandmisele kuuluv osa on neil juba vanglas veedetud, saadavad Eesti ametivõimud nad koheselt riigist välja.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse järgi tellisid Hemming ja Virta mullu korduvalt erinevatel aegadel Hollandist Eestisse käitlemiseks keelatud narkootilist ainet MDPV kokku vähemalt 111,24 grammi. Tegemist on äärmiselt ohtliku niiöelda uue narkootikumiga, mis keelustati Soomes 2010. aastal pärast seda, kui tuvastati üle kümne surmajuhtumi, mille puhul oli alust arvata, et tegemist oli MDPV ületoosiga.

Kui narkootiliste ainete puhul loetakse suureks koguseks kogust, millest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele, siis MDPV puhul on suur kogus juba 0,05-0,1 milligrammi. Kriminaalmenetluses äravõetud narkootikumidest oleks seega piisanud narkojoobe tekitamiseks rohkem kui 22 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles