Kohtuvõim kaitseb Lüganuse kooli sulgemise eest

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Lüganuse kooli vilistlane ja direktor Tõnu Lont klassitoas, mille vallavalitsus soovis sulgeda.
Lüganuse kooli vilistlane ja direktor Tõnu Lont klassitoas, mille vallavalitsus soovis sulgeda. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Tartu ringkonnakohus otsustas reedel, et Lüganuse kool Virumaal võib tegutseda kohtuvaidluse lõpuni.

Tartu halduskohus oli varem otsustanud, et kooli ei tohi kohtuasja lõpuni sulgeda, kuid Lüganuse vallavalitsus vaidlustas esialgse õiguskaitse ringkonnakohtus. Reedel otsustas Tartu ringkonnakohus, et õiguskaitse jääb jõusse.

Lüganuse volikogu, mida juhib keskerakondlane Dmitri Dmitrijev, otsustas kooli sulgeda märtsi lõpus. Lüganuse koolis käib umbes 60 last. Volikogu põhjendas kooli sulgemist kokkuhoiuga. Lüganuse lapsed oleksid pidanud hakkama käima koolis Kiviõlis või Maidlas.

Lapsevanemad selle otsusega nõus polnud ja kaebasid volikogu otsuse kohtusse. Kohus andis koolile esialgse õiguskaitse, mis tähendab, et kool tegutsseb kuni kohtuasja lõpuni. Hinnanguliselt võib selline kohtuasi kesta kaks aastat.

Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser (Isamaa) leidis ringkonnakohtule esitatud kaebuses, et lapsevanemate kaebusel pole nagunii võidulootust. Samuti leidis vallavalitsus, et Lüganuse kooli sulgemiseks on suure avalik huvi, see on suurem kui lapsevanemate soov oma kodukülas haridusasutus elus hoida.

Tartu ringkonnakohtu pressiesindaja Annett Kreitsman ütles Postimehele, et kohtunikud Tanel Saar, Maili Lokk ja Einar Vene polnud nõus vallavalitsuse argumentidega.

«Esialgse õiguskaitse kohaldamiseta lõppeks Lüganuse põhikooli tegevus. Hiljem kooli uuesti avamine on keeruline või isegi võimatu, sest nii kooli õpetajad kui ka õpilased oleks lahkunud ega oleks valmis koheselt (kui üldse) naasma,» leidis kohus reedel tehtud määruses.

Ringkonnakohus leidis, et Lüganuse vallavalitsus pole piisava põhjalikkusega kaalunud Lüganuse kooli sulgemist. «Näiteks on vallavalitsus üldsõnaliselt märkinud, et Lüganuse põhikooli sulgemise tõttu ei pikene ühegi lapse koolitee üle seaduses lubatud piiri. Samas puuduvad andmed, kuidas muutub õpilaste kooli jõudmiseks kuluv aeg, kas ja milliseid kulutusi tuleb lapsevanematel teha laste transportimiseks või kas kodu ja kooli vahel liiklemiseks organiseeritakse ühistransport,» märkis kohus.

Kohtunikud viitasid oma otsuses, et kuigi vallavalitsus on lubanud parandada hariduse kvaliteeti, siis pole selge, mida vallavõim selleks teha kavatseb.

Tartu ringkonnakohtu otsust pole võimalik vaidlustada, seega jääb Lüganuse kool avatuks veel vähemalt kaheks õppeaastaks.

Lüganuse kooli hoolekogu esimees Lauri Saul ütles, et lapsevanemad on lootusrikkad. Saul ütles, et kooli ümber käinud segaduste pärast on ainult pks lapsevanema otsustanud oma lapse teise kooli pannud. Uue töökoha otsinud neli õpetajat, sest kuni ringkonnakohtu otsuseni polnud kindlust, kas kool jääb sügisel avatuks.

Saul märkis, et kooli on juba leitud ka uusi õpetajaid. Sauli sõnul on lapsevanemate suurim lootus praegu haridusministeeriumil. Lapsevanemad loodavad, et haridusministerrium võtab ka Lüganuse kooli riigi rahakotile, nii nagu seda tehti Kohtla-Järvel Järve põhikooliga, mida linnavalitsus sulgeda tahtis.

Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser (Isamaa) Postimehe telefonikõnele ei vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles