Riigikaitsemissiooniga koolijuht

, Lääne maleva noorkotkas
Copy
Malle Õiglas, rühm Kiired ja Lahedad, rühmavanema abi, Kaitseliidu tegevliige.
Kodutütarde Lääne ringkonna 2019. aasta noortejuht.
Malle Õiglas, rühm Kiired ja Lahedad, rühmavanema abi, Kaitseliidu tegevliige. Kodutütarde Lääne ringkonna 2019. aasta noortejuht. Foto: Erakogu

Vabatahtlik noortejuhi töö Kaitseliidus on pannud Haapsalu linna algkooli direktori Malle Õiglase proovile, sundinud teda ennast ületama ja andnud metsikult positiivset energiat.

Mida kujutab endast vabatahtliku noortejuhi töö Kaitseliidus?

See tähendab pühendumist, aega, järjepidevust, pidevalt uue otsimist ja genereerimist, kohustusi, vastutust ja eneseteostust. See on pidev eneseareng ja enese jagamine, pidev valmisolek uuteks väljakutseteks ja kogemusteks.

Mida Kaitseliidu noortetöö riigikaitsele ja Eesti ühiskonnale laiemalt annab?

Esimese asjana tuleb pähe teadlikum ja kohusetundlikum noor. Mulle tundub, et organisatsiooni kuulunud noorele on teenistus kaitseväes iseenesestmõistetav, ta on selleks valmis ja teadvustab laiemalt oma rolli riigikaitses. Need noored on valmis raskuste ületamiseks ja eneseteostuseks. Kodutütardesse kuulumine toetab nende meeskonnatöö oskusi ja annab võimaluse arendada endas juhioskusi, mis on laiemas pildis üliolulised oskused. Olen kindel, et organisatsioonist väljuv noor on oma oskuste ja kogemustega suur väärtus ühiskonnale – neid on õpetatud eesmärgipäraselt igas olukorras toime tulema ja teisi aitama.

Kuidas sinust sai noortejuht Kaitseliidus?

Ilmselt täiesti tavaline lugu: ühel kenal suvel kutsus noorteinstruktor mind appi suvelaagrisse. Kuna kogu mu pere oli samal aastal seal laagris, siis mõtlesin, et miks mitte. Ja nii see läks: andsin sõrme ja nad võitsid mu südame. Käisin mitu aastat lihtsalt abiks, ning seda abi oli vaja aasta ringi ja pidevalt. Märkamatult hakkasin osalema noortejuhtide koosolekutel ja siis korraga olin andnud nõusoleku olla ise koos teise noortejuhiga loodava rühma juhiks.

Maakaitsepäev 2021 Vormsil: paremalt tagumine Raigo Õiglas, keskel Malle Õiglas ja ees kükitab Märt Õiglas.
Maakaitsepäev 2021 Vormsil: paremalt tagumine Raigo Õiglas, keskel Malle Õiglas ja ees kükitab Märt Õiglas. Foto: Erakogu

Miks sa seda tööd teed ja mida see sulle endale annab?

Ma olen noortejuht, sest mulle tohutult meeldib noortega toimetada. Siin organisatsioonis on meil koos eri vanuseastmed, nad toimetavad koos, täiendavad üksteist, märkavad ja hoolivad, ning see kooslus on kuidagi teistmoodi ja äge. Kui teha midagi koos noortega, siis nende siiras tänu ja rõõm annab tohutult energiat. Just Kaitseliidus olen pannud ennast päris mitmel korral proovile, olen pidanud ennast korduvalt ületama ja saanud tänu sellele palju positiivset energiat. Ma olen õppinud tundma hoopis teistsugust iseennast, kui mu igapäevatöö seda eeldaks või vajaks. Läänemaal on meil ka äge noortejuhtide kamp ja kindlasti on seegi üks põhjus, miks ma seda tööd teen.

Milline on kõige meeldejäävam mälestus ja/või õpetlikum kogemus noortetööst?

Iga suurem üritus täidab seda mälestuste laegast mõne uue nüansiga. Väga emotsionaalne oli minu jaoks noorkotkaste üleriigilise patrullvõistluse Mini-Erna võistkonna esindajaks olemine, kus meie võistkond saavutas esikoha 2021. aastal. Uhke tunne oli ka siis, kui mind valiti Läänemaa 2019. aasta noortejuhiks. Õpetlikke kogemusi on samuti palju. Teeme igal üritusel nii noorte kui ka juhtidega tagasisideringi ja sealt on alati midagi välja noppida. Kui aga taas midagi välja tuua, siis vast meie malevas toimuvad järgupäevad ja meditsiin/esmaabi, organisatsiooni ajalugu, meeskonnatöö harjutused.

Märt Õiglas

Noorte kotkaste Lääne maleva Mustade Tiigrite rühma noorkotkas

I järgu noorkotkas, 14. veebruar 2022

Noorte kotkaste Lääne maleva 2021. aasta noorkotkas

Noorkotkaste Lääne maleva noorkotkas Märt Õiglas (esiplaanil) Kotkaretkel.
Noorkotkaste Lääne maleva noorkotkas Märt Õiglas (esiplaanil) Kotkaretkel. Foto: Postimees

«Noorkotkaks olemine on privileeg, et ennast teostada ja proovile panna, ning seda mitte ainult riigikaitse alal, vaid väga erinevates valdkondades. Kaitseväes on ka kindlasti lihtsam olla. Miskit on meil siin erilist, kuna ikka pärast metsas käimist tahad kohe teada, millal uuesti minna saame. Ma oskan eri olukordades toime tulla ja kainet mõistust säilitada. Muidugi ka see, kui palju võimalusi pakub organisatsioon enese arendamiseks, alustades järgupäevadest ja lõpetades patrullvõistluste ning matkadega. Lisaks veel palju mitmesuguseid üritusi ja väljasõite, kus saab nii oma rühmakaaslastega kui ka teistega koos olla, tekivad uued sõbrad ja kontaktid. Võimalus osaleda Kaitseliidu väljaõppes loob parema tulevikuvaate.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles