Põgenikud saavad üüritoetuse taotlusi esitada 43 omavalitsuses, mujal oodatakse volikogu heakskiitu

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Üürikorterite otsimine.
Üürikorterite otsimine. Foto: Postimees

Sotsiaalkindlustusametiga on tänaseks sõlminud halduslepingu 43 omavalitsust, kes on valmis vastu võtma üüritoetuste taotlusi sõjapõgenikelt, et hüvitada ühekordselt eluaseme üürimise alustamise ja tõlketeenuse kulusid. Ülejäänud omavalitsustelt oodatakse veel volikogu heakskiitu. 

Ameti peadirektori kohusetäitja Jako Salla selgitas, et sõjapõgenikud saavad taotleda ühekordset hüvitist üürimisega alustamise kulude katmiseks. «Olgu selleks siis esimesed üürimaksed, maakleritasu või hädavajaliku sisustuse hankimine. Kui aga sõjapõgenik peaks jääma mingil põhjusel hätta üürimaksetega, saab ta samuti taotleda toimetulekutoetust, nagu ka kõik teised Eesti elanikud,» ütles Salla.

Kulude hüvitamine saab anda täiendavat kindlustunnet ka üürileandjale, kuna aitab maandada esimeste kuude üürimaksetega seotud riske või hüvitada sisustusega seotud kulusid.

Üürikulude hüvitise maksimaalne suurus alates 1. juunist on kuni 1200 eurot, mis on kuuekordne toimetulekupiiri suurus (toimetuleku piir on 200 eurot). Sellest on KOV-il lubatud maha arvata halduskulu kuni 50 eurot, seega on maksimumsumma kuni 1150 eurot. Hüvitis makstakse välja arvestades hetkel kehtivat toimetulekupiiri määra, sõltumata sellest, millal üürileping sõlmiti.

Salla julgustab tühjalt seisvaid elamispindu Ukraina sõjapõgenikele välja üürima: «Need sõjapõgenikud ja Eestilt ajutise kaitse saanud inimesed on sageli leidnud või leidmas endale Eestis töökohti ning panustavad samuti Eesti majandusse, nagu ka teised Eesti elanikud,» sõnas Salla.

Linnade ja valdade liit on selle asedirektor Jan Trei sõnul halduslepingute sõlmimisele igati kaasa aidanud, kuivõrd üle poole kohalikest omavalitsustest on jõudnud lepingu sõlmimiseni. «Linnadel ja valdadel on oluline silmas pidada, et perioodil 24. veebruar kuni 30. aprill kantud kulud hüvitab sotsiaalkindlustusamet kohalikele omavalitsustele vaid juhul, kui KOV esitab nimetatud perioodi eest arve läbi e-arve keskkonna hiljemalt 31. augustiks. Peale 30. aprilli tehtud kulude hüvitamiseks hetkel tähtajalist piirangut ei ole,» ütles Trei.

Tänaseks on sotsiaalkindlustusametiga halduslepingu sõlminud 43 omavalitsust: Kiili vald, Kose vald, Kuusalu vald, Rae vald, Loksa linn, Hiiumaa vald, Narva-Jõesuu linn, Jõgeva vald, Mustvee vald, Paide linn, Lääne-Nigula vald, Vormsi vald, Kadrina vald, Rakvere vald, Vinni vald, Räpina vald, Häädemeeste vald, Lääneranna vald, Põhja-Pärnumaa vald, Saarde vald, Kehtna vald, Kohila vald, Märjamaa vald, Ruhnu vald, Elva vald, Tartu linn, Tartu vald, Mulgi vald, Rõuge vald, Muhu vald, Setomaa vald, Keila linn, Maardu linn, Lääne-Harju vald, Tallinna linn, Narva linn, Toila vald, Haapsalu linn, Põlva vald, Saaremaa vald, Luunja vald, Põhja-Sakala vald ja Võru linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles