Helibarjääri ületanud hävitajad tekitasid Loode-Eestis maavärinahirmu (2)

Postimees
Copy
Hävitajad JAS-39 Gripen.
Hävitajad JAS-39 Gripen. Foto: Antonia Sehlstedt / Us Air / Planet Pix via ZUMA Wire / Scanpix

Leedu Šiauliai lennubaasis paiknevad kaks Tšehhi õhuturbe hävitajat JAS-39 lendasid täna pärastlõunal ülehelikiirusel tuvastuslennule Läänemere kohale, seetõttu kuulsid Loode-Eesti elanikud tugevat plahvatusega sarnanevat müra.

Ülehelikiirusel lendamine oli vajalik, et jõuda võimalikult kiiresti tuvastamist vajava lennukini ja tagada õhuruumi kaitstus.

Plahvatustesarnast heli kuulsid paljud Loode-Eesti elanikud ning see tekitas arvamust, et tegemist võib olla taas maavärinaga. Inimesed kirjeldasid sotsiaalmeediagruppides, et lisaks paukudele oli kuulda, kuidas nende maja värises.

Lääne-Harju vald pidas vajalikuks teatada oma ametlikus sotsiaalmeediakanalis, et tegemist oli ülihelikiirusel lendavate lennukitega.

Kohalikud elanikud võrdlesid lennukite ülelendu maavärinaga, kuna nädal aega tagasi, 13. juuni hommikul kell 6.10 toimus Loode-Eestis, Alliklepa lahe suudmeala all Pakri saartest läänes maavärin magnituudiga 2,3.

Eesti tingimustes on magnituud 2,3 juba märkimisväärne. Sellise suurusjärguga maavärina võivad kohalikud elanikud märgata, aga kahjustusi hoonetele või struktuuridele pole eeldada.

Ajalooliselt on Loode-Eesti meie riigi seismiliselt aktiivseim piirkond. Nädalatagune maavärin leidis aset umbes 20 kilomeetri kaugusel Eesti kõigi aegade suurima, 25. oktoobril 1976 aset leidnud Osmussaare maavärina epitsentrist. Osmussaare maavärina tugevus oli 4,5 magnituudi.

Viimastel aastakümnetel on Eestis registreeritud umbes üks maavärin kahe aasta jooksul. Eelmine tuvastati Väike-Maarjas 14. märtsil 2020 ja selle magnituud oli 1,3.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles