USA ja liitlased üritavad veelgi piirata Venemaa naftatulusid

Copy
Janet Yellen ja Chrystia Freeland.
Janet Yellen ja Chrystia Freeland. Foto: Chris Young/Scanpix

USA peab läbirääkimisi liitlastega, et piirata veelgi Venemaa naftatulusid, mille seas toornafta eest saadavat hinda piirates, ütles esmaspäeval Kanada visiidil USA rahandusminister Janet Yellen.

«Me jätkame tulemuslikke vestlusi oma partnerite ja liitlastega üle maailma, kuidas veelgi piirata Venemaa energiatulusid ja vältida samal ajal ülekanduvat mõju maailmamajandusele,» ütles Yellen pressikonverentsil.

«Me räägime hinnapiirangutest või hinnaeranditest, mis tugevdaksid hiljutisi ja edaspidi kavandatud energiapiiranguid. Eesmärk on suruda alla Venemaa nafta hind ja Putini tulud, kuid võimaldades samal ajal jõuda suurematel naftakogustel maailmaturule,» rääkis Yellen.

Rahandusminister selgitas, et hinnalagi väldiks mõjude ülekandumist madala sissetulekuga ning kõrgete toidu- ja energiakuludega vaevlevatele arengumaadele.

Yellen viibis Kanadas, et arutada koos asepeaminister Chrystia Freelandiga strateegiat, kuidas kaks riiki jätkavad Ukraina kriisiga tegelemist, võitlevad hüppeliselt kasvava inflatsiooniga, tugevdavad ülemaailmseid tarneahelaid ja kindlustavad kriitilise tähtsusega mineraalidega varustatuse.

Mõlemad nõustusid, et inflatsiooni juhtimine on suures osas keskpankade ülesanne, kuid jätsid avatuks võimaluse valitsuste sihipärasteks meetmeteks, et leevendada kõrgete bensiini- ja toiduarvetega hädas olevate ameeriklaste ja kanadalaste probleeme.

Venemaa teenis Ukraina sõja esimese saja päevaga fossiilkütuse ekspordilt 93 miljardit eurot, suurem osa kütust eksporditi Euroopa Liitu, teatas nädalapäevad tagasi sõltumatu Energia ja Puhta Õhu uurimiskeskus (CREA).

Euroopa Liit (EL) jõudis juuni algul kokkuleppele peatada suurem osa Venemaa naftaimpordist. Ühendus plaanib vähendada gaasitarneid selle aasta jooksul kahe kolmandiku võrra.

Raporti kohaselt langes esimesel sajal sõjapäeval Venemaa fossiilkütuse ekspordist EL-i arvele 61 protsenti maksumusega umbes 57 miljardit eurot.

Suurimad Vene kütuse importijad olid Hiina (12,6 miljardit eurot), Saksamaa (12,1 miljardit eurot) ja Itaalia (7,8 miljardit eurot).

Venemaa tulud fossiilkütuste müügist tulevad toornaftast (46 protsenti), torugaasist, naftatoodetest, veeldatud gaasist ja kivisöest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles