Vene ajakirjaniku Nobeli medal müüdi oksjonil Ukraina laste toetuseks

Copy
Dmitri Muratov oksjonil kõnelemas.
Dmitri Muratov oksjonil kõnelemas. Foto: David Dee Delgado/Scanpix

Sõltumatu ajalehe Novaja Gazeta peatoimetaja ja Nobeli rahupreemia laureaadi Dmitri Muratovi Nobeli medal müüdi esmaspäeval oksjonil 103,5 miljoni dollari eest, et toetada Ukraina sõja eest põgenenud lapsi.

Müügi korraldanud oksjonimaja Heritage Auctions andmetel ostis medali ära veel tuvastamata telefonipakkuja.

Oksjonimaja andmetel läheb kogu raha ÜRO lastefondile UNICEF, mis suunab selle sõja tõttu ümberasustatud Ukraina lastele humanitaarabiks.

Muratov võitis auhinna 2021. aastal koos Filipiinide ajakirjaniku Maria Ressaga muu hulgas «püüdluste eest kaitsta sõnavabadust».

Novaja Gazeta oli sunnitud oma tegevuse Venemaal peatama, sest pärast riigi rünnakut Ukrainale muutus Venemaal objektiivse meedia töö võimatuks. 1993. aastal NSV Liidu ainsa presidendi Mihhail Gorbatšovi asutatud Novaja Gazeta oli ainus Venemaa suurleht, mis arvustas Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja tema poliitikat.

Märtsi lõpus teatas Novaja Gazeta, et peatab tegevuse ning hakkab trükis või digikujul uuesti ilmuma alles pärast Vene-Ukraina sõja lõppu. Teade järgnes järelevalveasutuse Roskomnadzori järjekordsele hoiatusele, mis ähvardas sellelt meediumi tegevusloa ära võtta.

Lätis ilmus mai alguses koostöös kirjastusega Rīgas viļņi ajalehe Novaja Gazeta Euroopa väljaanne.

Läti ajakirjanduslevisse jõudnud Novaja Gazeta Europe on Rīgas viļņi andmetel «sunnitud paguluses elavate vabakutseliste Vene ajakirjanike väljaanne ja nende sõltumatu vaade Ukraina sõja sündmustele ja protsessidele Venemaal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles