Vene piirivalve helikopter rikkus Kagu-Eestis õhupiiri (12)

Postimees
Copy
Venemaa piirivalve helikopter MI-8 rikkus laupäeval, 18. juunil Kagu.Eestis õhupiiri.
Venemaa piirivalve helikopter MI-8 rikkus laupäeval, 18. juunil Kagu.Eestis õhupiiri. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / Scanpix

Kagu-Eestis Koidula piirkonnas sisenes laupäeva, 18. juuni õhtul ilma loata Eesti õhuruumi Venemaa piirivalve helikopter MI-8 ja viibis Eesti õhuruumis ligi kaks minutit.

Kopteril ei olnud lennuplaani, transponder oli välja lülitatud. Samuti puudus sel kahepoolne raadioside Eesti lennuliiklusteenindusega.

See oli tänavu teine Eesti õhupiiri rikkumine. Mullu rikkusid Vene Föderatsiooni lennukid Eesti õhupiiri viiel korral.

Välisministeerium andis Vene suursaadikule üle noodi

Eesti välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis Vladimir Lipajevi, et avaldada protesti ja anda üle noot õhupiiri rikkumise kohta. Eesti seisukohast on tegemist äärmiselt tõsise juhtumiga, mis kahtlemata tekitab lisapingeid, ja ei ole kuidagi vastuvõetav.

Venemaa suursaadikuga kohtunud asekantsler Rein Tammsaar rõhutas veel kord, et Venemaa on Ukrainasse tungides rikkunud rängalt rahvusvahelist õigust, jätkab tapatalguid ja on osaline ukrainlaste massiküüditamises Venemaale.

«Kutsume taas Venemaad üles oma väed Ukrainast viivitamatult välja viima, lõpetama agressiooni ning austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,» ütles Tammsaar.

Asekantsler väljendas solidaarsust Leeduga ja rõhutas, et Leedu sulges Venemaa transiidi Kaliningradi oblastisse, rakendades Euroopa Liidu neljanda sanktsioonipaketi otsuseid. Tammsaar rõhutas, et Venemaa peab lõpetama naaberriikide ähvardamise ja aru saama, et Venemaa enda alustatud agressioonil Ukraina vastu ongi kõrge hind.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles