Riigikohus: volikogu poliitturistide elukohaandmeid saab vaidlustada

Postimees
Copy
Valla- või linnavolikogu liikmeks pürgijal õigus nõuda kohalikult omavalitsuselt teise kandidaadi elukohaandmete kontrollimist.
Valla- või linnavolikogu liikmeks pürgijal õigus nõuda kohalikult omavalitsuselt teise kandidaadi elukohaandmete kontrollimist. Foto: Jüri Looring

Riigikohtu hinnangul on valla- või linnavolikogu liikmeks pürgijal õigus nõuda kohalikku omavalitsusse kandideerija elukohaandmete kontrollimist, sest nii-öelda poliitturism võib vähendada teiste võimalusi saada valituks.

Kohtus arutatud juhtum puudutas mullustel kohalikel valimistel Isamaa nimekirjas Elva vallavolikokku pürginud kolme inimese kaebust. Kaebajate arvates poleks valimisliidu Sinu Elva vald ja Reformierakonna neli kandidaati tohtinud valimistel osaleda, sest nad ei elanud tegelikult Elva vallas.

Kaebajate hinnangul on tegemist nii-öelda poliitturismiga, kus tuntud inimene registreerib end valimiste eel elama omavalitsusse, kus ta tegelikult ei ela. Selline tava aga moonutab valimistulemusi ja läheb vastuollu põhiseadusega, sest kohaliku elu küsimuste lahendamine peab jääma kohalikele elanikele.

Seetõttu taotlesid kaebajad halduskohtult, et Elva vald muudaks rahvastikuregistris tegelikult mujal elavate kandidaatide elukohaandmeid. Halduskohus tagastas kaebuse kaebeõiguse puudumise tõttu, sama otsustas ka ringkonnakohus.

Põhjendatud kahtluse korral tuleb andmeid kontrollida

Riigikohtu halduskolleegium aga tühistas täna haldus- ja ringkonnakohtu määruse ning saatis asja halduskohtule sisuliseks läbivaatamiseks. Kolleegiumi hinnangul võis tegelikult mujal elavate kandidaatide valimistel osalemine vähendada kaebajate võimalusi osutuda valituks. Seega võidi kaebajate õigusi rikkuda, mis annab neile ka aluse teiste kandidaatide elukohaandmeid vaidlustada.

Riigikohus selgitas, et riikliku registri andmed peavad olema õiged, täpsed, ajakohased ja selged ning kui kohalikule omavalitsusele saavad teatavaks tõendid, et rahvastikuregistrisse võib olla kantud vale elukoht, siis tuleb andmeid kontrollida.

Kolleegium nentis, et kui kandidaat on juba valitud volikogu liikmeks, aga kontrolli käigus selgub, et tegelikult ta selles kohalikus omavalitsuses ei ela, võib see tuua kaasa tema volituste ennetähtaegse lõppemise.

Eelmise aasta septembris jättis riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium rahuldamata sarnase sisuga valimiskaebuse, sest erinevalt kohalikust omavalitsusest puuduvad valimiskomisjonil volitused ja võimalused inimese tegeliku elukoha väljaselgitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles