Saksamaa liitub Eesti-Läti-Soome-Rootsi soomukiprogrammiga

Postimees
Copy
Saksamaast saab viies soomukiprogrammis CAVS osalev riik.
Saksamaast saab viies soomukiprogrammis CAVS osalev riik. Foto: Marko Saarm / Sakala

Saksamaa teatas ametlikult, et plaanib liituda Eesti, Läti ja Soome 2019. aastal algatatud ühise soomukiprogrammiga CAVS. 2021. aasta lõpus ühines ettevõtmisega ka Rootsi, seega saab Saksamaast viies programmis osalev riik.

CAVS-soomukiprogrammi eesmärk on töötada välja ühine 6 x 6 soomuki platvorm, mille arendamise eest vastutab Soome kaitsetööstusettevõte Patria. Saksamaa liitumisleping CAVS-programmiga on plaanis allkirjastada veel enne 2022. aasta lõppu.

Patria Euroopa turupiirkonna juht Hugo Vanbockryck märkis, et Patria 6 x 6 on lahendus, mis suudab katta väga erinevaid vajadusi.

«Saksamaa huvi CAVS-programmi vastu on järjekordne tõestus sellest, et tegemist on väga hea ja osaliste huve teeniva kontseptsiooniga. Uute osapoolte kaasamine programmi toob kasu kõigile senistele liikmetele nii parema mobiilsuse ja hooldusvõimekuse kui ka kuluefektiivsuse näol,» ütles Vanbockryck.

6 x 6 soomukite ühisprogamm on vastastikusel nõusolekul avatud uutele riikidele, kellel on hangitavale soomustehnikale sarnased nõudmised. Läti tellis 2021. aasta augustis CAVS-programmi raames enam kui 200 soomustransportööri, millest Patria on tootnud juba üle tosina sõiduki.

Soome allkirjastas 2021. aasta augustis kavatsuste deklaratsiooni, millega kinnitas plaani tellida Patrialt 160 uut soomustransportööri ning seeriaeelse tootmise käigus valminud sõidukid antakse Soomele üle juunikuu jooksul. Mõned nädalad tagasi teatas uutest sammudest CAVS-programmi raames ka Rootsi, kes liikus oma soomukite hankimisega tootearendusfaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles