Naiskodukaitse loodud äpp «Ole valmis!» aitab kriisiolukordadeks valmistuda 80 000 inimesel

Copy
Naiskodukaitsja Elisa Jakson on olnud mobiilirakenduse «Ole valmis!» üks peamisi väljatöötajaid, panustades sellesse palju oma aega.
Naiskodukaitsja Elisa Jakson on olnud mobiilirakenduse «Ole valmis!» üks peamisi väljatöötajaid, panustades sellesse palju oma aega. Foto: Madis Veltman/Postimees/Scanpix Baltics

Naiskodukaitse 2018. aasta kevadel loodud mobiilirakendusest «Ole valmis!» on saanud tõeline edulugu, mis aitab meil kõigil suuremate ja väiksemate kriisidega hakkama saada. «Ole valmis!» tuleb lihtsalt endale telefoni laadida ja meie elu muutub turvalisemaks.

Mobiilirakendus sisaldab riiklikke käitumisjuhiseid mitmesugusteks kriisiolukordadeks, esmaabiõpetusi, võimalust oma kodust valmisolekut interaktiivselt testida, rakenduse kaudu mitmetele vajalikele numbritele helistada ja ka oma küberhügieeni teadmisi e-kursusel täiendada ja testida.

Mobiilirakenduse töötasid naiskodukaitsjad välja vajaduse tõttu anda hädaolukorras käitumise juhiseid edasi võimalikult paljudele inimestele. Naiskodukaitse on oma liikmeid koolitanud juba aastaid, paraku ei ole vabatahtlikena tegutsevatel naiskodukaitsjatel jaksu teha seda edasi suurel hulgal ja suure kiirusega. Seepärast otsustas Naiskodukaitse valida innovatiivse tee ja levitada teavet mobiilirakenduse kaudu.

Foto: Postimees

Loodud rakenduses on eluks vajalikke teadmisi igasugusteks kriisijuhtumiteks: alates väiksematest isiklikest kriisidest (metsas eksimine) kuni hübriidsõja ja relvastatud konfliktini välja. Äpi sisu on kokku pannud Naiskodukaitse vabatahtlikud koostöös ekspertidega päästeametist, politsei- ja piirivalveametist, riigikantselei elanikkonnakaitse rakkerühmast, riigi infosüsteemi ametist, Elektrilevist, Naabrivalvest. Osa materjalidest on koostanud ka Naiskodukaitse enda eksperdid.

Vajadus arendab sisu

Aastate jooksul on täiendatud sisu vastavalt vajadusele. Kord otsis üks kasutaja vastust, mida teha karuga kohtudes, teinekord uuriti, kuidas nutitelefonis oma koordinaate vaadata, kolmandaks viitas üks naiskodukaitsja ka rahaliste varude ja finantsilise kriisivalmiduse vajalikkusele. «Ole valmis!» on arenenud nii naiskodukaitsjate kui ka teiste kasutajate tagasiside kaudu.

Esialgu hakkas äpp tööle vaid eestikeelsena, aga juba vähem kui aasta hiljem alustasid ka inglis- ja venekeelsed liidesed. Esmase tõlkimistöö tegi küll tõlkebüroo, kuid kogu teksti vaatasid üle ka naiskodukaitsjatest teemaspetsialistid eesmärgiga, et tõlge oleks ka sisuliselt täpne ja kõigile arusaadav.

Tõlgete lisandumisega samal ajal jõudis «Ole valmis!» nii Google Play kui ka App Store’i poes rakenduste Eestis allalaaditud rakenduste esimeste hulka. See andis äppi arendavatele naiskodukaitsjatele usku ja enesekindlust, et ollakse õigel teel ning et Eesti inimesed vajavad mugavat juhist, kuidas olla valmis ootamatusteks.

ÄPP pälvib tunnustust

2019. aasta kevadel anti riskijuhtimise foorumil mobiilirakendusele «Ole valmis!» tiitel Riskijuht 2019. Riskijuhtimise foorumi ühe korraldaja Marsh & McLennan Baltikumi juhi Mart Mere sõnul on Naiskodukaitse loodud äpp «Ole valmis!» suurepärane näide vabatahtliku liikumise panusest teavitustöösse valdkonnas, mis puudutab iga Eestimaa inimest. «Naiskodukaitse on selle äpiga teinud tähtsa ja keerulise teema suurele osale inimestest hästi kättesaadavaks ja lihtsalt käsitletavaks. Imetlusväärne on, et üle sajaleheküljeline ellujäämisõpik on paigutatud mugavasse ja moodsasse nutikeskkonda. Koos Naiskodukaitsega tunnustame ka paljusid häid partnereid, kes on aidanud rakenduse sisu kokku panna ja on toeks olukorras, kus me abi vajame,» sõnas Mere.

Sama aasta sügisel pälvisid «Ole valmis!» äpi esialgse arendamisega seotud naiskodukaitsjad Elisa Jakson, Helen Allas ja Ave Proos tänuks tehtud töö eest kaitseministeeriumi kuldrinnamärgid. Helen Allas on «Ole valmis!» mobiilirakenduse algidee autor ning on panustanud kümneid töötunde äpi valmimisse ning tutvustamisse. Samuti andis mobiilirakenduse esialgsesse väljatöötamisesse suure panuse Ave Proos.

Kuna tehnoloogia kasutamine teeb meie igapäevaelu küll mugavaks, kuid sellega kaasnevad ka mitmesugused ohud, lisasid naiskodukaitsjad 2020. aasta alguses «Ole valmis!» nutirakendusse võimaluse läbida küberhügieeni alusõppe moodul otse äpis. 16 õppetükist koosnev e-õpe oli loodud Eesti ja Läti kaitseministeeriumi koostööna ning kättesaadav kaitseväelastele ja Kaitseliidu liikmetele. Naiskodukaitsjad leidsid aga, et tegemist on kõikidele inimestele vajalike baasteadmistega, seega mõeldud, tehtud: äpp saigi kiirelt täiendust. Läbides kõik mooduli õppetükid, saavad äpi kasutajad paremad teadmised, kuidas kaitsta ennast küberruumist lähtuvate ohtude ja rünnakute eest.

Google vastulöök

Koroonakriisi alguses 2020. aastal sai kiiresti selgeks, et inimestel on vajadus viirusega seotud informatsiooni järele, nii et vastavateemaline peatükk lisandus otsekohe ka mobiilirakendusse.

Kuid just sellesama info lisamise tõttu eemaldas Google paari kuu pärast «Ole valmis!» äpi ilma hoiatuseta oma rakendustepoest. Selgituseks kirjutati vaid, et Covid-19 teemat puudutavad äpid lubatakse Google Play poodi vaid siis, kui need on ametlike valitsuste või terviseametite loodud või autoriseeritud.

Kahjuks ei olnud aga äpi rakendustepoodi tagasi saamine just kergesti saavutatav. Suurkorporatsiooniga asjaajamise peale kulus palju närve ja aega, kuid lõpuks saadi riiklike koostööpartnerite abiga äpp poodi tagasi. Naiskodukaitse esitas Google’ile rakenduse taastamiseks tõendi, kus siseministeerium kinnitas, et «Ole valmis!» mobiilirakendus on üks oluline osa Eestis välja antud ametlike käitumisjuhiste kampaaniast elanike teavitamisel. Eesti riigi üks prioriteete on meie inimeste teadlikkuse tõstmine sellest, kuidas oleks mõistlik kriisi ajal käituda ning millisel moel ennast, oma lähedasi ja vara võiks igaüks kaitsta, ning «Ole valmis!» rakendusel on selles suur roll.

Eelmisel aastal läks arendustöö põhirõhk koostöös siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse, päästeameti ja häirekeskusega automaatsete ohuteavituste süsteemi loomisele. Mobiilirakenduse kasutamine ohuteavituse edastamiseks on elanikkonnakaitse kontseptsiooni kaitse tagamise fookusvaldkonna peatükis välja toodud üks soovituslik meetod. Uus funktsionaalsus on juba peagi kasutajatele rakendustepoes äpivärskenduse näol kättesaadav.

Arendatava funktsionaalsuse abil on äpi kasutajal võimalik saada automaatseid ohuteavitusi otse sündmuse või kriisiolukorra lahendamise infosüsteemist, sõnumi koostajaks on esialgu päästeamet või tulevikus ka politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus või mis tahes muu asutus, kes sündmust või hädaolukorda juhib. Esimese arendusetapi järel saab inimene ohuteavitusi siis, kui ta on äpi alla laadinud või oma telefonis oleva äpi rakenduste poes värskendanud ning äpis ohuteavitused sisse lülitanud. Lisaks saab ta ise seadistada, mis piirkonna teavitusi saada tahab. Valida saab mitu piirkonda. Näiteks on võimalik ära märkida oma elukoht ja suvekodu piirkond, mis võivad olla teine teises Eesti otsas.

24. veebruaril tekkis hüppeline huvi

Venemaa massiivne rünnak Ukraina vastu 24. veebruaril tõi kaasa suure huvi «Ole valmis!» mobiilirakenduse ja ka üldisemalt kriisivalmiduse teema vastu. Juuni alguseks on mobiilirakendust alla laaditud pea 80 000 korda. 24. veebruarist alates lisandunud pea 33 000 allalaadimist. Äpi sisusse on lisatud eraldi Ukraina sõjapõgenikele mõeldud info plokk – ikka kolmes keeles. Äpi venekeelsest liidesest võib leida sama ploki eraldi ka ukrainakeelsena.

Mobiilirakendus «Ole valmis!» ise ei ole aga valmis, vaid on pidevas arenduses. Naiskodukaitse tellis eelmisel aastal äpile ka neurouuringu, mille tulemuste põhjal saab äpile peenlihvimist teha ning kasutajamugavust paremaks muuta. Kõik arendusmõtted ja ettepanekud äpi kohta on oodatud aadressile olevalmis@naiskodukaitse.ee.

Foto: Postimees

Turvalisema elu nimel

Naiskodukaitse asus 2019. aastal nii äpist kui ka oma liikmetele mõeldud ohutushoiu kursusest innustatuna korraldama ka «Ole valmis!» nimelist ohutushoiulaagrit esmakordselt organisatsiooni mitte kuuluvatele naistele. Laager oli menukas ja tagasiside positiivne ning sellest sai Naiskodukaitses uus iga-aastane traditsioon. Ohutuslaager annab osalejatele suurepärase võimaluse saada praktilist koolitust eluks hädavajalikel teemadel, nagu tuleohutus, looduses liikumine, enesekaitse, koduturvalisus. Lisaks on võimalus organisatsiooni mitte kuuluvatel naistel heita pilk militaarmaailma. Sel aastal on 200 osalejaga laager augustikuu alguses Pärnumaal. Neljandat korda toimuva laagri kohad täitusid registreerimise avades kiirelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles