Blinken: Putin pole oma strateegilisi eesmärke sõjas saavutanud

BNS
Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: IMAGO/Chris Emil Janssen/Scanpix

Ühendriikide välisminister Antony Blinken ütles pühapäeval, et Venemaa president Vladimir Putin pole Ukraina sõjas oma «strateegilisi eesmärke» saavutanud, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian telekanali CNN ja ajalehe Washington Post informatsiooni.

«Kui rääkida Putini strateegilistest eesmärkidest, siis ta on juba läbi kukkunud. Tema strateegiline eesmärk oli lõpetada Ukraina suveräänsus ja iseseisvus, pühkida see kaardilt, kaasata see Venemaa koosseisu. See kõik ebaõnnestus,» ütles Blinken telekanali CNN saates.

USA välisminister märkis, et praegu käib Ukraina idaosas «taktikaliselt äge lahing», kuid suveräänne iseseisev Ukraina eksisteerib kauem kui Putin.

Blinken rõhutas, et Venemaa president püüdis lõhestada ka NATO sõjalist liitu, kuid nüüd on allianss muutunud tugevamaks ning demonstreerib suuremat ühtsust ja tugevust kui kunagi varem.

«Teeme jätkuvalt ühiselt kõik, et ukrainlased saaksid kätte Venemaa agressiooni tõrjumiseks vajaliku,» ütles Blinken.

Briti peaminister Boris Johnson soovitas samas telesaates «Ukraina väsimuse» all kannatavatel ameeriklastel meeles pidada, et USA on alati seisnud vabaduse ja demokraatia eest.

«Ja kui me laseme Putinil karistuseta pääseda ja lihtsalt annekteerida ja vallutada suur osa vabast, sõltumatust, suveräänsest riigist, siis on tagajärjed maailmale täiesti katastroofilised,» ütles Johnson.

USA president Joe Biden ütles pühapäeval Saksa kantslerile Olaf Scholzile, et lääs peab seisma ühtsena Vene sissetungi vastu Ukrainas.

«Peame kokku hoidma,» ütles Biden Scholzile enne G7 kohtumise algust Saksa Alpides. Biden märkis, et Venemaa president Vladimir Putin loodab NATO ja G7 lõhenemisele.

«Aga me ei ole seda teinud ega kavatse teha,» toonitas Biden.

Biden kohtus Scholziga maalilises Elmau lossis, kus toimub ka G7 tippkohtumine, lisaks veel Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Itaalia ja Jaapani riigijuhtide osavõtul.

Biden kiitis Scholzi tegevust G7 eesistujana olukorras, kus Euroopas käib Venemaa algatatud sõda, millele on järgnenud üleilmne tagasilöök majanduses.

«Tahan teid kiita, et lähete samamoodi edasi nagu kantsleriks saades. Teil oli suur mõju ülejäänud Euroopa liikumisele, eriti seoses Ukrainaga,» rääkis Biden.

Kõrge USA ametnik rõhutas kohtumise puhul, et Bideni ametiaja jooksul on Washington suhetesse Saksamaaga väga tugevalt panustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles