Tallinna loomaaias algab Tiigrioru ehitus

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tiigrioru asukoha vaade linnulennult.
Tiigrioru asukoha vaade linnulennult. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linn sõlmis loomaaia Tiigrioru ehitamiseks lepingu ühispakkujaga ATEMO OÜ/EG Ehitus AS, kes alustab töödega juuli teises pooles, kui on lõppenud raierahu.

Tiigriorgu rajatakse peamiselt välialad amuuri tiigrile, kuid plaanis on näidata ka teisi Kaug-Ida liike – kavas on luua elupaigad veel leopardile, sõralistele, harsale, viiksjänesele ja lindudele.

Tiigriorg on mõne aasta eest valminud polaariumi, uue külastuskeskuse ja ehitusjärgus vihmametsa kõrval üks loomaaia suuremaid uusi objekte ja sellega luuakse loomadele võimalikult looduslik keskkond, kus nende elutingimused paranevad praegusega võrreldes märkimisväärselt.

Ehitatakse tunnelid eri välialade vahel liikumiseks, püstitatakse kaljusid meenutavad müürid, paigaldatakse söödatrossid jm. Rajatakse ka loomade hoiuhooned ja lisaaedikud.

Külastajatele on planeeritud vaatlusvarjualused, ühe juurde kahest välialast tuleb maa-alune vaatlustunnel ning juba valmimisjärgus troopilise vihmametsa kohvikus saavad külastajad tiigrit uudistada läbi akna.

Loomaaia direktor Tiit Maran usub, et Euroopas teist sellises mastaabis ekspositsiooni ei ole. «Tiigrioru kontseptsiooni koostamisel on osalenud paljud inimesed. Tahame teha Tiigriorust koha, mille lahendustesse on haaratud parim praegu maailmas olev teadmine,» lausus Maran.

Marani sõnul on Tiigriorg olemuselt midagi uut, mida võiks nimetada ka tiigrimaaks. Ligikaudu hektarisuurusele alale on plaanitud kaks osa viie tiigri jaoks – suurem on looduslik ning väiksem intensiivsema kogemuse ala, kus külastaja ja tiigri kontakt oleks tihedam. Võimalikuks tiigripere juurdekasvuks on plaanis ka kolm varuaedikut.

Tiigrioru projekteeris SWECO Projekt, selle ehitab ühispakkuja ATEMO/EG Ehitus ning omanikujärelevalvet teeb Keskkonnaprojekt. Ehitus läheb maksma ligi 6,46 miljonit eurot. Kompleksi valmimise tähtaeg on tuleva aasta 20. august.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles