Kantsler Salm: NATO on valmis Eestis sõdima esimesest sekundist alates (9)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm.
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm. Foto: Madis Veltman

Kaitseministeeriumi kantsleri Kusti Salmi sõnul on täna Madridis NATO tippkohtumisel vastuvõetud otsuse peamine tulemus, et alliansi väed on edaspidi valmis kaitsma Eestit esimesest sekundist alates 15-20 000 mehega, märkis kantsler «Aktuaalsele kaamerale».

«Täna on Eesti inimestele oluline päev. Me tahtsime, et Eestit oleks võimalik kaitsta esimesest sekundist, esimesest meetrist, ja seda meile ei tagaks, mitte ainult kõmisevad sõnad, vaid tagaksid reaalsed väed, juhtimisstruktuurid, plaanid ja kõik muu, mis sinna juurde kuulub. Ja selle kõige me täna otsustena saime,» sõnas Salm.

NATO tippkohtumiselt tuli poliitiline otsus, et Eestisse luuakse alliansi diviisi juhtimisstaap. «Maakeeles tähendab see seda, et NATO on valmis Eestis esimesest sekundist - tegelikult juba enne, kui konflikt peaks puhkema - ja valmis sõdima 15 000 - 20 000 mehega,» selgitas kantsler, lisades, et juhtimisstaabi peakorteri loomiseks tulevad appi britid.

Britid on teatanud ka, et määravad ühe brigaadi jagu mehi (umbes 5000 meest) Eesti jaoks. «Lisaks on britid lubanud meile kallimaid suurema tulejõuga võimeid, nagu pikamaa raketiheitjad, helikopterid ning ka õhutõrjet,» märkis Salm, lisades, et sama on lubanud Balti riikidele ka Ameerika Ühendriigid.

Siiski ei tähenda see, et üksused hakkaksid alaliselt Eestis paiknema. Kantsleri sõnul üksused roteeruvad, säilitades siiski valmisoleku reageerida nii kiiresti kui võimalik. «Suurusjärgus hakkab täiendavalt olema 500-1000 vahel,» selgitas ta, kui palju siiski alaliselt mehi Eesti territooriumile lisandub.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles