Eesti kaitsevägi saatis reservi kolm kindralit

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaak Tarien sai brigaadikindrali õlakud.
Jaak Tarien sai brigaadikindrali õlakud. Foto: Madis Veltman

Kaitsevägi arvas juuni lõpus pikaajalise eeskujuliku teenistuse järel reservi brigaadikindral Jaak Tarieni ja ülemveebel Siim Saliste, augustis on plaanitud reservi suunduma kindralmajor Meelis Kiili ja brigaadikindral Artur Tiganik.

«Ma tänan kindral Kiilit, Tiganikku ja Tarieni ning ülemveebel Salistet nende suure panuse eest Eesti riigikaitse arendamisel ja soovin neile eraelulises karjääris samasugust edukust kui kaitseväes,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. «Tegu on väga võimekate ja eeskujuliku karjääriga teenistujatega ning ma usun, et nende kogemused ja tegevus jätkavad panustamist Eesti ühiskonda ka tulevikus.»

Kindralmajor Meelis Kiili alustas teenistust kaitseväes 1991. aastal kaitseliidu Lääne-Viru maleva staabiülemana. Ta on olnud Rahuoperatsioonide keskuse ja maaväe staabi ülem ning kaitseväe peastaabi ülema asetäitja. 1996. aastal osales ÜRO missioonil Liibanonis. 2000-2003 teenis NATO Regionaalse väejuhatuse staabis Northwoodis, 2008-2010 oli Eesti kaitseatašee Ameerika Ühendriikides ja Kanadas.

2010.-2012. aastani oli Kiili esimese eestlasena Balti kaitsekolledži ülem ning 2012-2019 Kaitseliidu ülem. 2019. aastast alates teenis kindral Kiili Eesti sõjalise esindajana NATO Euroopa vägede peakorteris. Ta on lõpetanud Balti Kaitsekolledži esimese lennu 2000. aastal, NATO Kaitsekolledži Roomas ja Ameerika Ühendriikide Maaväe sõjakolledži.

Brigaadikindral Artur Tiganik on teeninud Kalevi üksik-jalaväepataljonis alates rühmaülemast kuni pataljoniülemani, kaitsejõudude peastaabis staabiohvitserina, Scoutspataljoni ülemana, NATO operatsioonil Afganistanis ISAF-i peakorteris staabiohvitserina, Kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülema asetäitjana ning 1. jalaväebrigaadi ülemana.

Alates 2009. aastast teenis brigaadikindral Tiganik maaväe staabiülemana ning alates 2012. aastast maaväe ülemana. Aastatel 2014-2016 teenis kaitseväe juhataja asetäitjana ning 2016-2019 Eesti sõjalise esindajana NATO Euroopa vägede peakorteris. 2019. aastast teenis NATO Brunssumi ühendväejuhatuse staabis. Brigaadikindral Tiganik on lõpetanud Rjazani kõrgema õhudessantvägede kooli, Balti kaitsekolledži vanemstaabiohvitseride kursuse ning kaitsnud magistrikraadi Ameerika Ühendriikide sõjakolledžis.

Brigaadikindral Jaak Tarien alustas teenistust kaitseväes 1994. aastal. Ta on teeninud Leedus Baltneti regionaalse õhuseire koordinatsioonikeskuse Eesti meeskonna ülemana, regionaalse õhuseire koordinatsioonikeskuse aseülemana, õhuväe õhuseire divisjoni staabiülema ja ülemana ning staabiohvitserina NATO arendusväejuhatuse ülema juures. Aastatel 2008-2009 teenis Eesti kaitseväe õhuväe staabi operatiiv-, planeerimis- ja väljaõppeosakonna ülemana, alates 2009. aastast õhuväe staabiülemana ning aastast 2012 õhuväe ülemana.

2018. aastast juhtis brigaadikindral Tarien NATO küberkaitsekoostöö keskust Tallinnas. Ta on lõpetanud USA õhujõudude akadeemia, kaitsnud magistrikraadi USA õhujõudude staabikolledžis ning lõpetanud ka Balti kaitsekolledži kõrgema juhtimiskursuse.

Ülemveebel Siim Saliste alustas teenistust Eesti kaitseväes 1994. aastal. Ta on teeninud rahuvalve üksikkompaniis, Balti pataljonis, rahuoperatsioonide keskuses, Scoutspataljonis, kaitseväe ühendatud õppeasutustes, maaväe staabis ja NATO maaväe komponendi staabis Heidelbergis.

2014. aasta maist sai ülemveebel Salistest Eesti kaitseväe veebel, tema vastutuseks oli kaitseväe allohvitseride ettevalmistus ja väljaõpe. 2019. aastast alates teenis ta NATO operatsioonide väejuhatuse veebli ametikohal NATO Euroopa vägede peakorteris. Teenistuse jooksul on ta läbinud eriala- ja täiendkursusi ning lõpetanud 2007. aastal Ameerika Ühendriikide maaväe vanemallohvitseride akadeemia. Saliste on osalenud välisoperatsioonidel Kosovos, Bosnia-Hertsegoviinas ja Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles