Intellektipuudega inimestele mõeldud kodus vajus inimene vee alla ja vajas elustamist

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Noored Liikva Päikesekodus. Foto on tehtud eelmisel suvel.
Noored Liikva Päikesekodus. Foto on tehtud eelmisel suvel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nädala keskel juhtus Harku vallas Liikva Päikesekodus õnnetusjuhtum, kus üks sealne elanik vajus hetkeks vee alla, mistõttu oli vaja teda elustada ning haiglasse toimetada. Juhtunu uurimiseks on tehtud prokuratuurile avaldus.

Tänaseks perede juhitud – kuid hooned kuuluvad SA Liikva Päikesekodule – SA Päikesekodu Teenused tegevjuht Ülar Uusküla kinnitas, et Liikval juhtus kliendiga veeõnnetus. Praegu on õnnetuse põhjus veel teadmata, kuna noor oskas Uusküla sõnul hästi ujuda ning tiigis olevat olnud vesi kannatanule rinnuni. 

«Klient viibis tiigis kahe töötaja järelevalve all, kes kohe ta veest välja tõid ning asusid tegema kunstlikku hingamist ja muid vajalikke toiminguid. Töötaja oli ka parameediku väljaõppega ning protsessi instrueeris telefonitsi lisaks ka 112 kuni kiirabi saabumiseni,» sõnas Uusküla. 

Tiik Liikva Päikesekodus, kus õnnetus juhtus. Pildil on ka endine Päikesekodu tegevjuht Janno Kell. Foto on tehtud eelmise aasta suvel.
Tiik Liikva Päikesekodus, kus õnnetus juhtus. Pildil on ka endine Päikesekodu tegevjuht Janno Kell. Foto on tehtud eelmise aasta suvel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ehkki Postimehele teadaolevalt oli õnnetusse sattunu pikalt teadvuseta ning langes koomasse, siis sõnas Uusküla, et noor on tõesti jätkuvalt haiglas, kuid ta on teadvusel ja sööb iseseisvalt. «Me kõik loodame tema kiirele paranemisele.»

Sotsiaalkindlustusamet (SKA) lisas, et nad on õnnetusest Päikesekodus teadlikud ning juhtunu uurimiseks tehti avaldus Põhja ringkonnaprokuratuuri. Prokuratuur veel täpsemate asjaolude kohta kommentaare andnud ei ole. 

Liikva Päikesekodu eelmisel suvel.
Liikva Päikesekodu eelmisel suvel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Liikva Päikesekodu on erihoolekandeteenuse osutaja, kuhu suunab SKA suure toetusvajadusega autismispektrihäire, intellektipuude ja Downi sündroomiga inimesed vanuses 18–30 eluaastat. Praegu teenusel olevad inimesed on vanuses 18–25.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles