GALERII ⟩ Lootsi koge sõidab täna öösel Lennusadamasse

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Ööl vastu teisipäeva transporditakse Tallinnas Lootsi tänava büroohoone ehituse käigus päevavalgele tulnud Euroopa üks suurimaid keskaegseid laevavrakke Lennusadamasse.

«Niivõrd uhket suurleidu nagu Lootsi koge ei saa säilitamata ega näitamata jätta. Meie muuseumis nähtavad Maasilinna laeva ja Kadrioru koge vrakid toovad juba aastaid kokku uudistajaid üle Eesti ning palju kaugemaltki. Uus, neist suurem ja paremini säilinud vrakk avab veelgi põnevamat lugu. Selle esiletoomiseks ehitame Lennusadama alale laevahalli, kus Lootsi koget konserveerime. Anname oma parima, et huvilised saaksid edasisi töid jälgida,» ütles Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Laevavrakk jõuab Lootsi tänava büroohoone ehitusplatsilt Lennusadama välialale 4.-5. juuli öösel. Vedu toimub marsruudil Lootsi – Ahtri – Mere pst – Põhja pst – Kalaranna – Vesilennuki tn

«Kolm kuud kestnud tööd on olnud iga hetk erakordsed. Seninägemata lahendusi nõudis kõik leiuga seonduv – kuidas see välja kaevata, mida sellega edasi teha, kuidas see välja tõsta ja mis kujul muuseumisse toimetada. Heameel on, et koostöös asjatundjatega said lahendused leitud ja unikaalne ning meie kõigi jaoks oluline leid saab koha Eesti Meremuuseumis. Meie anname nüüd aga parima, et avatav büroohoone kannaks edasi koge väärikat hõngu,» tõdes ehituse juht Tarmo Mill.

Kui suure majandusliku kahju väärtuslik arheoloogiline leid firmale põhjustas, pole veel kokku arvutatud. «Näiteks tänane üritus, kus koge tõstetakse autodele ja veetakse Meremuuseumisse, läheb meile maksma suurusjärgus 40-50 tuhat eurot,» ütles Mill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles