Kui homme toimuksid erakorralised valimised, võidaks valimised kindlalt Reformierakond. Tõenäosus, et potentsiaalne koalitsioon Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside vahel saab riigikogus vähemalt 51 kohta – see on vajalik miinimum valitsuse moodustamiseks – on 88,6 protsenti. Sellised arvud annab sihtasutuse Liberaalne Kodanik (SALK) asutaja Tarmo Jüristo loodud valimistulemuste ennustamise mudel.

Reformierakonna võitu on raske väärata. Kuigi Reformierakonna reiting on rekordkõrgustes, saavad nad järgmises riigikogus vähem kohti kui praegu. Punkthinnanguna näitab Jüristo mudel neile 31 kohta, praegu on 34. Põhjus on Eesti 200, kes ilmselt ületab valimiskünnise. Kui riigikogus on kuus erakonda (praegu viis), siis kõigile läheb supp ehk laialijagatavate riigikogu kohtade arv lahjemaks. Reformierakonna näitel: reiting kõrgem, kuid mandaate vähem.

Reformierakonnale järgnevad riburada ülejäänud. Teise koha pärast võistlevad Keskerakond ja EKRE, praegune ennustuse mediaan näitab mõlemale 21 kohta. Siis tuleb Eesti 200 ja kõige lõpus sotsid ning Isamaa, mõlemad seitse kohta. Võrreldes praeguse koosseisuga kaotavad kõik, välja arvatud EKRE, kes saab kaks kohta juurde, ja Eesti 200, sest neid pole praegu üldse riigikogus.

Kommentaarid (24)
Copy