Läänemerre eksinud vaala ja morska ootab kurb saatus

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Kes imekombel Eestimaa rannas morsaga kokku juhtub, hoidku parem eemale – ligi kahetonnine elukas võib kergesti ägestuda.
Kes imekombel Eestimaa rannas morsaga kokku juhtub, hoidku parem eemale – ligi kahetonnine elukas võib kergesti ägestuda. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Kaks vahetult enne jaanipäeva Lääne-Soomes asuvast Kokkolast merele läinud meest arvasid end nägevat vaala. Selle nädala alguses leiti Lätis merekaldalt morsk. Kas see tähendab, et Läänemeres võib edaspidi uusi liike kohata?

Soome mehed rääkisid ajalehele Ilta-Sanomat, et nähtud looma selg oli ebatasane ja kortsus nagu krokodillil, ning leidsid, et selline välimus sarnaneb küürvaala omaga. Soome merebioloogi sõnul võib see olla võimalik, kuid siiski üliharuldane juhus, sest Soome rannikule satuvad küürvaalad harva.

Ent kui tavaline see on, et küürvaalad ja morsad Läänemerre jõuavad? Eesti merebioloogia professor Georg Martin sõnas, et väga tavaline see pole, kuid väga haruldane ka mitte. «Selliseid asju aeg-ajalt juhtub, et ookeanielukad Läänemerre tulevad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles