Tallinna haiglajuhid tahavad ehitada suure ja moodsa meditsiinikeskuse, mis võistleb oma ravitaseme poolest Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Tartu Ülikooli kliinikumiga.

Tallinna linnajuhid ütlevad, et vanad majad enam haiglaks ei sobi, mistõttu tuleb kolida Lasnamäele paekaldale uude hoonesse. Praegu vohab seal heidikute tühermaal hein vööni, õitsevad suvelilled või täpsemalt öeldes kuivavad, sest õhukese paepealse mulla kuumutab päike kiiresti läbi.

Kui Tallinna linnajuhtide kava teostub, oleks kolmas moodne haigla võimeline konkureerima nii PERHi kui ka ülikooli kliinikumiga. Ravijuhtude arvult oleks ta Eesti suurim. Nii Lääne- kui ka Ida-Tallinna haiglas kokku saab aastas abi pool miljonit inimest üle kogu Eesti. See on veerand Eesti eriarstiabi ravijuhtudest. Kui kahe haigla meeskonnad ühte uude hoonesse liita, sünnib keskus, mis viib ka kvaliteedi üles. See viimane tähendab meditsiinis ka raha, sest mida kõrgema tasemega haigla, seda kallim ravi ja suurem haigekassa rahastus. Väikses Eestis, kus napib kõike – arste, õdesid, raviraha ja isegi haigeid –, on uue suure ja hea tasemega haigla ehitus nagu maavärin. Keegi jääb ilma ja see keegi, kes ilma jääb, ei taha sellega leppida.

Hirmsat ehitusmüra tähendab haigla rajamine niikuinii, sest linnajuhtide kava järgi tuleb paasi raiuda 12 meetrit sügav ja 280 meetrit pikk ning 80 meetrit lai auk. Ikkagi kaks korrust maa all. Üks neist peaks tulema selline, kus saab ka siis haigeid ravida, kui maa peal lõhkevad Venemaa raketid.

Kommentaarid (2)
Copy