NÄDALA PERSOON Kliimastreikija Kertu Birgit Anton: Meile tundub talutav, kui keegi elab halvemini, et meie saaksime paremini elada (28)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Kui ei teaks, et Kertu Birgit Anton on kliimastreikija, siis tema olekust seda ära ei arvaks. Foto on tehtud juuni eelviimasel päeval Tartus.
Kui ei teaks, et Kertu Birgit Anton on kliimastreikija, siis tema olekust seda ära ei arvaks. Foto on tehtud juuni eelviimasel päeval Tartus. Foto: Sille Annuk

Eesti oma Greta Thunberg, 19-aastane juuratudeng Kertu Birgit Anton käib igal reedel Tallinnas või Tartus protestimas. Kui ta oli 17-aastane, esitas ta koos mõttekaaslastega kaebuse Ida-Virumaa uue Auvere õlitehase ehitusloa tühistamiseks. Noored on kaks korda kohtus kaotanud, aga nad viivad vaidluse riigikohtusse.

Eelmise nädala reedel istus Kertu Birgit koos kolme kaaslasega vaikselt Tartu raekoja trepil. Samamoodi alustas kunagi Greta Thunberg. Platsil käis tavaline melu. Noorte loosungid ütlesid «Kliimastreik», «Õlitehas paha!» ja «Palun üks normaalne keskkonnaminister». Kui Kertu Birgit ise kliimastreigile kohale minna ei saa, siis postitab pildi sotsiaalmeediasse.

«Minu jaoks muutis väärtushinnanguid see, kui hakkasin põhikooli lõpus rohkem lugema ja sain keskkonnakriisidest teadlikuks. Ma sain aru, et asjad on väga halvasti. Alustuseks ei suutnud ma enam iseennast taluda, siis ma ei suutnud taluda, et mu perekond teeb probleeme aina hullemaks,» rääkis Kertu Birgit Anton, kui kohtume ühes Tartu keldrikohvikus.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles