Narva kuulutas välja hädaolukorra. Linnapea: see on ellujäämise küsimus (6)

, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Narva linnapea Katri Raik näeb halvas ka head: linna küttesüsteemi võiks hommepäev põlekiviõlile ümber häälestada.
Narva linnapea Katri Raik näeb halvas ka head: linna küttesüsteemi võiks hommepäev põlekiviõlile ümber häälestada. Foto: Sander Ilvest

Narva kuulutas eile välja hädaolukorra. Selle sammuni viis linna kütva ASi Enefit Power teade, et järgmisel aastal ei pruugi Narva tubade soojaks saamiseks maagaasi jätkuda. Linnapea Katri Raigi sõnul saaks kütmiseks kasutada ka põlevkiviõli, kuid selleks on vaja keskkonnaameti luba. Hädaolukord annab Enefit Power AS-l kindluse varuda põlevkiviõli, et maagaasiga varustamise katkemisel tagada Narvas kaugküte.

Linnapea Katri Raik, kui küte viiakse üle põlevkiviõlile, kuidas see mõjub kodudele ja väikeettevõtetele, kellele on gaas põhiline energiaallikas või tootmisvahend?

Üleminek on keeruline, kõike on vaja tähelepanelikult arvutada ja siis ka otsustada. Põlevkivist toodetud elektrienergia ja toasoe on kaks kolmandikku odavam kui gaasiga toodetu.

Narva on väga omapärane linn, siinsed elanikud suuresti sõltuvad kaugküttest. Meil praktiliselt puuduvad eramajad või kõrghooned. Ka suvilad, mida on linna ümber umbes 9000, ei ole talve jaoks ehitatud. Inimesed elavad kortermajades. Hädaolukorras ei ole neil kuhugi minna.

Me saame aru, et keskküttest sõltumine ei ole keskkonnaametile mitte mingisugune argument, et ta annaks meile loa kasutada põlevkiviõli.

Aga meid, linnavalitsust, paneb muretsema, kuidas meie elanikud hakkama saavad ilma gaasita. Ma iga päev kordan, et Tallinnas on keskmine palk 1700 eurot. Meil siin Narvas on 1050 eurot, ja seda on tunda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles