Jaapani võimukoalitsioon sai ülemkojas tugeva enamuse

Copy
Fumio Kishida.
Fumio Kishida. Foto: Toru Hanai/Scanpix

Jaapani võimukoalitsioon saavutas parlamendi ülemkoja valimistel tugeva häälteenamuse, teatasid esmaspäeva varahommikul kohalikud meediakanalid.

Ajalehe New York Timesi andmetel said Liberaaldemokraatlik Partei (LDP) ja selle koalitsioonipartner Komeito koguni 87 parlamendi ülemkojas loosi läinud 125 mandaadist.

Erakondadel oli alamkojas juba häälteenamus.

Valimisi varjutas 2020. aastal tervislikel põhjustel tagasi astunud endise peaministri Shinzo Abe tapmine, kes lasti reedel maha valimiskampaania ajal Nara linnas.

Koalitsioonile oli enne valimisi prognoositud 69 kuni 89 kohta. Enamuse kindlustamist ennustati parteidele juba enne Abe tapmist, kuid lõplikku valimistulemust jääb saatma küsimus, kas atentaat tõi neile lisatoetust.

«Ma pean märkimisväärseks, et suutsime valimised lõpule viia,» ütles peaminister ja LDP president Fumio Kishida rahvusringhäälingule NHK. Kishida tõi välja, et tahab eelkõige tegeleda pandeemia, Ukrainaga seotud probleemide ja inflatsiooniga.

Kishida oli nõudnud, et valimised toimuksid hoolimata mõrvast.

«Me ei tohi kunagi lubada vägivallal lasta maha suruda kõnesid valimiste ajal, mis on demokraatia alustala,» sõnas peaminister valimiskampaania ajal riigis ringi liikudes.

Vaatamata mõrvale jäi valimisaktiivsus madalaks ja küündis vaid 52 protsendini, teatasid riiklikud väljaanded.

Atentaat raputas kogu riiki ning šokeeris rahvusvahelist üldsust, tuues kaastundeavaldusi ka riikidest, millega käremeelsel Abel olid keerulised suhted, näiteks Hiina ja Lõuna-Koreaga.

Abe mõrvas kahtlustatav 41-aastane Tetsuya Yamagami on vahi all. Mõrvar ütles uurijatele, et tappis ekspeaministri, kuna viimane oli tema sõnul seotud nimetamata organisatsiooniga.

Kohalik meedia on kõnealust organisatsiooni kirjeldanud sügavalt religioossena. Meedia teatas ühtlasi, et Yamagami perekond oli sattunud rahalistesse raskustesse, kuna tema ema annetas kõnealusele usuühendusele.

Jaapanis on kohalike valimiskampaaniate turvameetmed suhteliselt leebed, sest relvakuriteod on riigis haruldased ja tulirelvaseadused ranged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles