Õiguskantsler: PPA-l ei ole õigust perearsti tõendit nõuda (1)

BNS
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on siseministri määrus, mille järgi võib politsei- ja piirivalveamet (PPA) nõuda perearsti tõendi esitamist, kui inimesel ei ole võimalik terviseseisundi tõttu minna isikut tõendavale dokumendile järele PPA teenindusbüroosse, vastuolus nii isikut tõendavate dokumentide seadusega kui ka põhiseadusega.

Terviseseisundit tõendava dokumendi esitamise nõue on kehtestatud siseministri 2015. aasta 18. detsembri määrusega. «Isikut tõendavate dokumentide seaduses on sätestatud, et inimene peab küll tõendama, et tal pole võimalik terviseseisundi tõttu minna dokumentidele järele, kuid selleks tuleb tal esitada linna- või vallavalitsuse või hoolekandeasutuse kinnitus. Seadus ei kohusta inimest esitama PPA-le perearsti tõendit,» märkis õiguskantsler oma kirjas siseministeeriumile.

Õiguskantsler leiab, et siseministri määruse säte on vastuolus isikut tõendavate dokumentide seaduse ning põhiseaduseega. «Seadus ei volita siseministrit loetlema oma määruses dokumente, mida inimene peab esitama isikut tõendava dokumendi kättesaamiseks,» lisas õiguskantsler.

Kui dokumentide taotlejal ei ole võimalik oma terviseseisundi tõttu minna dokumentidele järele PPA teenindusbüroosse, näeb seadus ette, et sellises olukorras võib inimesele tema dokumendid kätte viia kohaliku omavalitsuse või hoolekandeasutuse juhi volitatud töötaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles