Ühendkuningriigi uus peaminister nimetatakse septembris

Copy
Boris Johnson möödunud kuul pärast Kiievist naasmist.
Boris Johnson möödunud kuul pärast Kiievist naasmist. Foto: Joe Giddens/Scanpix

Ühendkuningriigi uus peaminister, kes vahetab välja ametistlahkuva riigipea Boris Johnsoni, kuulutatakse välja 5. septembril, teatas esmaspäeval valitsev Konservatiivne Partei.

«Peame tagama, et meil on piisavalt aega enne tulemuste väljakuulutamist 5. septembril,» ütles erakonna esindaja Graham Brady ajakirjanikele, kui avaldas partei juhivalimiste ajakava üksikasjad.

Praegu on kandidaate 11. Kandideerimise lõpp tähtaeg on teisipäeval ja esimesse hääletusvooru pääsemiseks vajavad kandidaadid 20 saadiku toetust.

Esimene hääletusvoor kandidaatide vähendamiseks toimub juba kolmapäeval. Brady sõnul valitakse kaks viimast finalisti «suhteliselt kiiresti».

Peaminister Boris Johnson jätkab valitsusjuhina kuni järglase valimiseni.

Ühendkuningriigi välisminister Liz Truss teatas pühapäeval oma soovist saada Boris Johnsoni asemel peaministriks ja valitseva Konservatiivse Partei juhiks. Vahetult enne Trussi teatasid peaminister Johnsonist vabaks jäänud tooride parteijuhi kohale pürgimisest endine kaitseminister Penny Mordaunt ja rahvaesindaja Rehman Chishti.

Valimistulemus on ettearvamatu ja poliitikakommentaatorite sõnul ei maksa kedagi alahinnata.

Esialgu on peetud soosikuks rahandusminister Rishi Sunaki, kes alustas kampaaniat reedel, kui oli andnud tõuke kabinetimässuks, mis viis neljapäeval Johnsoni tagasiastumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles