Kodulindude kollektsiooniaias toimetavad noored giidid

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Külaliste lähenedes lööb paabulind oma meetripikkuse saba täies ilus püsti.
Külaliste lähenedes lööb paabulind oma meetripikkuse saba täies ilus püsti. Foto: Mailiis Ollino

Küti-Uuetoa talu on keskendunud kodulindude pidamisele ja näitamisele oma ligemale 90 tõu esitlusega, giidituuri teevad vanavanemate suveabilised Mihkel Mattias ja Ander, kes peale emakeele seletavad inglise ja vene keeles.

Võõrkeelt on vaja läinud ukrainlastega, kes Eassalu külas on tulnud uudistama Eesti a­inulaadset turismiobjekti, igasugust tõugu sulelisi. Külalisraamatus on noorte giidide kohta vaid kiidusõnad, sest poisid teavad ja tunnevad sulelisi, kes vanaema Marika ja vanaisa Raivo Hundi rajatud kollektsiooniaias kirevad, kaagutavad, klugistavad, prääksuvad või huilgavad nagu paabulind.

„Kogu suve oleme vanavanemate juures, vahepeal käime laagris ka, mul on judolaager ja Lindil koolilaager,” räägib Mihkel Mattias, kes õpib Vanalinna põhikoolis.

Audru koolis õppiv Ander tegeleb kergejõustikuga ja mängib saksofoni.

Eassalu küla, kus poiste töökas suvevaheaeg peamiselt möödub, jääb halduspiiride muutmise järel Pärnu linna. Suurest teest veidi eemale jääva Küti-Uuetoa talu kohta räägib perenaine Marika Hunt, et see on põliskoht, kuhu tema tuli oma perega elama 32 aastat tagasi, sama kaua on siin peetud kodulinde. Alustati kahe kana ja kukega, siis tulid kalkunid ja haned jõulupraeks, kuni tekkis huvi dekoratiivlindude vastu. Viis aastat tagasi hakati tegelema oma suleliste kogu näitamisega külastajatele ja töökojaks mõeldud kõrvalhooneosa ehitati välja talupoeks, kus on müügil oma kätega valmistatud tooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles