Bill Gates annetab kogu oma vara heategevusfondile (1)

Copy
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: Kevin Dietsch/Scanpix

USA tarkvaragigandi Microsofti asutaja Bill Gates teatas kolmapäeval, et annetab veel sel kuul 20 miljardit dollarit ehk sisuliselt kogu varanduse oma heategevusfondile Gates Foundation.

Gates kirjutas sotsiaalmeedias, et tema tulevikuplaanidesse kuulub praktiliselt kogu oma varanduse annetamine sihtasutusele ja maailma rikkaimate inimeste nimekirjast lahkumine.

Gates põhjendas oma otsust sellega, et maailm on viimastel aastatel silmitsi seisnud mitme globaalse šokiga, mille seas koroonapandeemia, Venemaa rünnak Ukrainale, kliimamuutused ja samm tagasi soolise võrdõiguslikkuse vallas Ühendriikides. Gates peab oma kohuseks oma vara ühiskonnale tagastada nii, et see kõige paremini vähendaks kannatusi ja parandaks elu.

«Loodan, et selles olukorras võtavad vastutuse ka teised, kes on väga jõukal ja privilegeeritud positsioonil,» kirjutas Gates.

Forbesi nimekirja kohaselt on maailma kümme kõige jõukamat meest: Tesla ja SpaceX-i juht Elon Musk, Amazoni Jeff Bezos, Google'i asutajad Larry Page ja Sergey Brin, Facebooki juht Mark Zuckerberg, endised Microsofti tegevjuhid Bill Gates ja Steve Ballmer, endine Oracle'i tegevjuht Larry Ellison, USA investor Warren Buffet ning Prantsuse luksuskaupade kontserni LVMH juht Bernard Arnault.

Maailma kümne kõige jõukama inimese varanduse suurus kahekordistus koroonapandeemia esimese kahe aasta jooksul, mil vaesus ja ebavõrdsus maailmas suurenesid.

Vabaühenduse Oxfam teatel suurenes nende kümne isiku varandus 700 miljardilt dollarilt 1,5 triljoni peale, kasvades keskmiselt 1,3 miljardit ööpäevas.

Oxfami teatel kasvas rikkurite varandus pandeemia ajal kiiremini, kui sellele eelnenud 14 aasta jooksul, mil maailma majandust räsis kõige hullem langus pärast 1929. aastal Wall Streetilt alguse saanud majanduskriisi.

Oxfam nimetas ebavõrdsust «majanduslikuks vägivallaks» ja kinnitas, et ebavõrdsus aitas kaasa iga päev 21 000 inimese surmale tervishoiuteenuste puuduliku juurdepääsu, soopõhise vägivalla, nälja ja kliimamuutuste tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles