Zelenskõi kutsus üles Venemaa terroristlikuks riigiks tunnistamisele

BNS
Copy
Venemaa õhulöögi järel Vinnõtsjas.
Venemaa õhulöögi järel Vinnõtsjas. Foto: Sergei Supinsky/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi kutsus neljapäevaõhtuses videopöördumises Ukraina partnereid üles tunnistama Venemaa võimalikult kiiresti terroristlikuks riigiks, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian.

President nõudis 141. sõjapäeva sõnumis ühtlasi terrorismi eest Venemaale uute sanktsioonide kehtestamist.

«Täna pöördun ma selle mitte ukrainlaste ja ukrainlannade poole, nagu tavaliselt, vaid meie partnerite poole. Demokraatliku maailma poole. See päev tõestas taas, et Venemaa tuleb ametlikult tunnistada terroristlikuks riigiks. Ükski teine riik maailmas ei kujuta sellist terroriohtu nagu Venemaa. Ükski teine riik maailmas ei luba endale iga päev tiibrakettide ja suurtükiväega hävitada tsiviillinnu ja tavalisi inimesi,» rõhutas Zelenskõi.

President märkis, et ainult ühe Vinnõtsjale suunatud raketirünnaku tagajärjel hukkus neljapäeval 23 inimest, kellest kolm olid alla kümneaastased lapsed.

«Ja see pole veel lõplik arv, kuna inimeste rusudest otsimine alles käib. Kadunute nimekirjas on kümneid inimesi ja haiglasse toimetatute seas on raskelt haavatuid,» lisas Zelenskõi.

«Üks rakett hävitas Neuromedi meditsiinikeskuse. Seal oli samuti inimesi. Kui keegi oleks teinud raketirünnaku Dallase või Dresdeni meditsiinikeskuse vastu, siis jumal hoidku, kuidas seda nimetataks? Kas see pole terrorism?» küsis Ukraina president.

Zelenskõi juhtis tähelepanu asjaolule, et Venemaa sooritas raketirünnaku just sel ajal, kui Haagis peeti Venemaa sõjakuritegude konverentsi.

«Kas mäletate vähemalt mõnda teist terroriorganisatsiooni, kes lubaks endale sellist jultumust? Tapmine just siis, kui nende varasemad kuriteod on rahvusvahelise diskussiooni keskmes. Venemaa näitas sellega oma suhtumist rahvusvahelisse õigusesse ja Euroopasse ja kõigesse tsiviliseeritud inimestesse. Pärast seda ei saa kellelgi olla kahtlust, et Venemaa Ukraina vastase agressiooni eritribunal on võimalikult kiiresti vajalik,» jätkas riigipea.

Zelenskõi sõnul peaks võimalikult kiiresti tööle hakkama ka spetsiaalne kompensatsioonimehhanism, mille abil tuleks konfiskeerida kõik Venemaa varad ja rahalised vahendid kõigis maailma riikides ning kasutada neid Vene terrori ohvrite kannatuste hüvitamiseks.

President märkis, et Venemaa energiaekspordile on vaja võimalikult kiiresti kehtestada sellised piirangud, mis ei võimalda terroristidel katta oma kulusid rahvusvahelise üldsuse arvelt.

«Ja ma tahan rõhutada, et seda kõike ei vaja mitte ainult Ukraina, mitte ainult meie kodanikud, kelle elu on ohus Venemaa terrori tõttu. Teie kõik, kõik siin maailmas, kes väärtustate inimelu vähemalt natukenegi, vajate seda. Terror on viirus. Ja kui üks terroristidest jääb karistamata, siis see ainult julgustab teisi,» ütles Zelenskõi.

President tõi välja, et praegu hoiavad sajad tuhanded Ukraina sõdurid Venemaa sissetungi tagasi ja ukrainlased annavad terrorismivastasesse võitlusse ajaloo ühe märkimisväärseima panuse.

«Ja me oleme tänulikud kõigile, kes meid aitavad. Igale riigile, rahvusvahelistele struktuuridele, avalik-õiguslikele ühendustele üle maailma, ausatele ettevõtjatele, igale hoolivale inimesele. Kuid demokraatlikul maailmal on kätte jõudnud aeg kinnistada Venemaale korralike juriidiliste vahenditega terroristliku riigi staatus. Vajalik on spetsiaalne Venemaa agressiooni tribunal ja spetsiaalne kompensatsioonimehhanism, mis suunab terroristliku riigi raha neile, keda ta tahtis hävitada. Ja loomulikult uued sanktsioonid terrori eest. Neid on samuti vaja võimalikult kiiresti,» ärgitas Ukraina president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles