Tallinna merepäevad toimuvad sel aastal augustis

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tänavustel Tallinna merepäevadel saab sõita ka tõenäoliselt kiireima siinsetes vetes liikuva sõiduki - aeroglisseriga.
Tänavustel Tallinna merepäevadel saab sõita ka tõenäoliselt kiireima siinsetes vetes liikuva sõiduki - aeroglisseriga. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna merepäevad toimuvad tänavu 25.-28. augustini Vanasadama kruiisialal, Lennusadamas, Noblessneri jahisadamas ja Haven Kakumäe jahisadamas.

«Merepäevadega alustamist tõukas omal ajal tagant suur soov Tallinn merele avada. Aastatega on suur töö ära tehtud ning Tallinn on end üha enam merelinnana taas avastanud. Siit tuleb aga edasi minna, minna merele. Päriselt merelinnaks saame siis, kui me aeg-ajalt mere peal käimise asemel seal pidevalt tegutseme: veel rohkem väikesadamaid, purjetamiskoole, meretransporti ja huvireise, miks mitte ka kalapüüki ja sukeldumisvõimalusi. Sellele keskendumine on kindlasti ka merepäevade suurim ülesanne järgnevatel aastatel,» ütles abilinnapea Kaarel Oja tänavuste merepäevade programmi tutvustusel.

Tallinna merepäevade korraldusmeeskonna juhi Kristjan Saare sõnul on sel aastal juba 14. korda aset leidvad tänavu ühe päeva võrra pikemad ja algavad juba neljapäeval, 25. augustil rahvusvahelise Läänemere päeva programmiga Noblessneri jahisadamas.

Merepäevade pidulik avakontsert toimub reedel, 26. augustil Lennusadamas. Publiku ette tuuakse aastaid unustuses olnud filmimuusika kontsert solistide Hanna-Liina Võsa ja Ivo Linna ning Tallinna politseiorkestri esituses. Kontserte ning erinevaid huvitegevusi jagub kõigis osalevates sadamates ka kõigile teistele päevadele.

Laupäeva, 27. augusti päikeseloojangul süttivad Läänemere kallastel traditsioonilised muinastuled ning seda kommet tähistatakse ka Tallinna merepäevadel.

Külalislaevadest on merepäevade ajal Tallinnas Poola lipu all sõitev purjelaev Baltic Beauty, Soome purjelaev Alexandra ja õlitõrjelaev M/S Saukko ning Eesti purjelaevad Hiiu Ingel, Moonland, Lisette ja Bellinghausen. Traditsiooniliselt sõidab sadamate vahel Meretakso, mis on üks merepäevade populaarseimaid atraktsioone.

Uudisena saab Tallinna lahel sõite teha Eesti ühe kiireima veesõidukiga ehk aeroglisseriga, mille maksimumkiiruseks on ideaalsetes tingimustes mõõdetud 178 km/h. Merepäevadele paneb sümboolse punkti pühapäeval, 28. augustil toimuv mereparaad, kuhu on oodatud osalema kõik alused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles