Opositsioon laseb riigikogult mandaadi saanud valitsuse koalitsioonileppe ja ministrid põhja (4)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Kaheksaks kuuks valitsuse moodustavate erakondade juhid Lauri Läänemets (SDE), Kaja Kallas (RE) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa) saavad aru, et mingit pikka sisseelamisaega ega sadat töörahu päeva pole. Kohe on vaja tööle hakata.
Kaheksaks kuuks valitsuse moodustavate erakondade juhid Lauri Läänemets (SDE), Kaja Kallas (RE) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa) saavad aru, et mingit pikka sisseelamisaega ega sadat töörahu päeva pole. Kohe on vaja tööle hakata. Foto: Kermo Benrot

Peaminister Kaja Kallas (RE) astus eile koos valitsusega riigikogu ees ametlikult tagasi, sõlmis uue koalitsioonilepingu Isamaa ja sotsiaaldemokraatidega ning sai 52 saadiku poolthäälega uue mandaadi valitsuse moodustamiseks. Kõike seda kõigest kolme tunni ja 19 minutiga, nagu konveierliinil.

Riigikogu erakorraline istung algas ilmselt ajaloo ühe kõige lühema poliitilise avaldusega. Kaja Kallase avaldus kestis kokku kaheksa sekundit. «Käesolevaga annan teada, et eile astusin peaministri kohalt tagasi ja koos sellega ka valitsus», ja oligi kõik. Edasi ruttu lepet sõlmima.

Vahepeal jõudis rutiinselt tagasi astuda ka riigikogu aseesimees Hanno Pevkur, kes sai parteilt pakkumise hakata kaitseministriks. Pevkuri kergelt emotsionaalse avalduse peale kõlas Isamaa peasekretäri Priit Sibula irooniline «hurraa», mille tõttu kogu saal olukorra üle naerma puhkes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles