Võrtsjärves jäi kaluri võrku 170-sentimeetrine säga

Kirke Katariina Siimso
Copy
Valma sadamast mõne kilomeetri kauguselt leitud isasäga oli umbes 15-aastane ja kaalus 28 kilo. Pildil on Ülar Koni koos poja Mark-Markusega.
Valma sadamast mõne kilomeetri kauguselt leitud isasäga oli umbes 15-aastane ja kaalus 28 kilo. Pildil on Ülar Koni koos poja Mark-Markusega. Foto: Elmo Riig

15-aastane isassäga oli võrku jäänud Valma sadamast umbes viie kilomeetri kaugusel. Kalur Ülar Koni sõnul on Võrtsjärvest säga püüdmine harukordne juhus, sest enamasti eelistab see liik järvedele jõgesid.

Säga saadakse kätte üldse harva ning ega neist väga palju teada olegi. Seepärast on teadlasedki juba jõudnud hiigeluimelise üle vaadata. Et säga on teise kategooria kaitsealune liik, oleks tulnud ta pärast püüdmist vabastada. Koni püütud kala oli paraku juba oma otsa leidnud, seetõttu nimetas kalur seda mõneti õnnelikuks ja mõneti õnnetuks juhtumiks. Ta arvas, et kala oli mõrda sisse ujunud ega saanud sealt viimaste päevade tuulte ja tormide tõttu enam välja.

Selle üle, et ta säga püünisest avastas, oli Konil hea meel, sest muidu poleks haruldasest kalast kuigi palju alles jäänud. Nüüd pannakse see külma ning viiakse hiljem muuseumisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles